Hlavní obsah
Umění a zábava

Překupníkům kvete byznys se vstupenkami na koncerty. Vy se pak na koncert ani nemusíte dostat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Překupnictví je byznys, který je starý jako samotný prodej vstupenek na kulturní a sportovní akce. Jenže ne každý překupník musí být poctivý. Vy se pak za svoje vynaložené peníze na svůj vysněný koncert ani nedostanete. A můžete si za to sami.

Článek

Pokud je to možné, kupujte vstupenky pouze a jen ze stránek oficiálního prodejce. Máte tam záruku toho, že se jedná o pravé vstupenky a že se na akci dostanete bez sebemenších problémů. A často ještě ušetříte velké peníze. Češi ale dělají zásadní chyby, které je mohou stát i desetitisíce korun.

Dlouhé roky jsem pracoval v ticketingové společnosti, takže mám s překupníky a s podvodníky bohaté zkušenosti. Nelze je však házet do jednoho pytle. Překupník nám sice prodá předraženou vstupenku, ale ta je jako taková pravá a na koncert se dostaneme. Podvodníci jsou schopni nám naproti tomu prodat vstupenky, které jsou falzifikáty a na které se na akci nedostaneme. Za mnoho tisíc korun nám tak zbydou akorát oči pro pláč.

Jaké ale dělají Češi nejčastější chyby? Ten první zásadní problém je nepozornost. Existují totiž i webové překupnické platformy, které jsou schopny si ze svých příjmů zaplatit na webových prohlížečích takovou reklamu, že se při vyhledávání konkrétní akce dostanou na přednější pozice než oficiální prodejci. Neznalý člověk tak klikne na jejich web a začne vybírat vstupenky. O ostatní webové stránky se již nezajímá.

Může se tak jednoduše stát, že i když jsou vstupenky stále k dispozici u oficiálního prodejce, koupí si je zákazník u překupníka klidně za dvojnásobek či trojnásobek ceny. Po čase zjistí, že vstupenky jsou mnohem levnější a reklamuje je u oficiálního prodejce. Ten však s nastalou situací nemůže nic dělat.

Další chyba může nastat v momentě, kdy už je u oficiálního prodejce zcela vyprodáno, ale akce je pro zákazníka natolik srdcovou záležitostí, že se na ni prostě musí dostat. V takovém případě začíná ztrácet ostražitost a je snadným terčem nikoli překupníka, ale právě zmiňovaných podvodníků.

Takoví lidé projíždí weby a snaží se najít vstupenky na svoji vysněnou akci. Cena nerozhoduje, ale samozřejmě se hledají vstupenky s co možná nejnižší přirážkou. Z nadšení, že mají vstupenky na dosah, jednají často zkratkovitě. Nezkontrolují si identitu překupníka, neprověří si zakoupené vstupenky, mnohdy nakoupí i elektronické vstupenky.

Právě na elektronických vstupenkách se podvodníci přiživují nejvíce, protože jejich falzifikace je velmi snadná. A nemusí je ani falzifikovat. Mohou prodávat pravou vstupenku. Vytisknout si ji ale vícekrát a prodají ji více lidem. Na akci se pak dostane jen ten, který s takovou vstupenkou přijde k turniketu jako první.

Při nákupu vstupenek si vždy ověřte, zda jste na stránkách oficiálního prodejce. Pokud se uchýlíte k nákupu vstupenek z druhé ruky nebo z neoficiálních webových platforem, vždy si co možná nejdůkladněji prověřte prodávajícího a pravost vstupenek. Jen tak můžete předejít následným nepříjemnostem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz