Hlavní obsah
Názory a úvahy

Přijetí eura je nesmysl. Nesplňujeme kritéria a přineslo by nám to víc negativ než pozitiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Značnou část svého novoročního projevu věnoval prezident Pavel tématu přijetí společné evropské měny. Jenže přijetí eura s sebou nese i spoustu negativ. Navíc jej ještě dlouho nebude schopni přijmout.

Článek

Závazek, který jsme dali v roce 2004, kdy jsme se stali členy Evropské unie, zněl jasně. Přijmout euro jako společnou evropskou měnu. Jenže to není tak jednoduché, jak se může zdát. A přestože v novoročním projevu prezidenta Pavla na to přišla řeč, přijetí eura není a ještě dlouhou dobu nebude možné.

Z Maastrichtských kritérií, která je nutná splnit, abychom mohli přijmout euro, jich drtivou většinu nesplňujeme. Máme vyšší inflaci, vyšší deficit státního rozpočtu a ani nejsme členy Evropského mechanismu směnných kurzů ERM II, kde musíme být minimálně dva roky, než bude možné euro přijmout. Takže přijetí eura je prakticky v nedohlednu. Jenže se o tom stále mluví, a tak je potřeba se zamyslet nad tím, jaká jsou pro a proti přijetí společné měny.

Hlavním pozitivem přijetí eura by bylo zjednodušení hotovostních i bezhotovostních plateb. Dveře do Evropy by se nám tak ještě více otevřely. Firmám by se snížila administrativa, která je při vývozech do ciziny nezbytná, neboť musí dojít k převodu měn. Ceny u nás a v další členských státech Evropské unie, které již euro přijaly, by se daly snadno porovnat. Při cestování bychom nemuseli směňovat koruny za eura a vyhnuli bychom se i poplatkům, které jsou s takovou směnou spojeny. Veškeré transakce mezi námi a zeměmi eurozóny by se zrychlily a usnadnily, stali bychom se atraktivnější pro zahraniční investory. O měně by se rozhodovalo společně v rámci celé Unie. Také bychom se uchránili výkyvům kurzu koruny vůči euru, které cestování a obchodování někdy zlevňovaly, někdy ale také podstatně zdražovaly.

Toto jsou nepochybná pozitiva přijetí společné evropské měny. Je ale potřeba se ptát, co s sebou taková změna přinese za negativa. Přijetí eura s sebou totiž nese riziko zdražování, které by mělo být sice krátkodobé, ale i tak je pro obyvatele naší země velkým strašákem. Tento princip vidíme na evropských zemích, které již euro přijaly, zejména pak v sousedním Slovensku. Přijetí společné měny s sebou přineslo zvýšenou inflaci spojenou právě se zdražováním.

Když vstoupíme do eurozóny, zapojíme se i do Evropského stabilizačního mechanismu a budeme tím odpovědni za všechny dluhy členů eurozóny. Zároveň dojde ke ztrátě samostatné měnové politiky naší země. Úrokové sazby tak již nebude možné využívat jako nástroj státní politiky. Nebude možné využít měnovou politiku ani jako nástroj pro ekonomický rozvoj, protože rozhodování o evropské měnové politice nebude výhradně v naší kompetenci. Může se tedy stát, že měnová politika Unie se bude vyvíjet jiným směrem, než bychom mi k podpoření našeho růstu potřebovali.

Euro tak s sebou přinese jistě značná pozitiva, ale existují ještě značnější negativa, která mohou být pro náš malý stát citelným nebezpečím. Navíc bychom další kompetenci státu předali do rukou Evropy a tím se vzdali části naší suverenity. Přijetí eura by mohlo pro Česko znamenat další ekonomické problémy. Zatím je však jeho přijetí otázkou značně předčasnou, protože společnou evropskou měnu nebudeme moci přijmout, dokud nesplníme všechna Maastrichtská kritéria. A právě jejich splnění je stále v nedohlednu.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz