Hlavní obsah
Cestování

Prošli jsme se nejužší pojmenovanou uličkou v ČR. Dříve sloužila výhradně pro kata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: H2k4 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Každá ulice i ulička v České republice je trochu jiná a téměř každá má nějaké to svoje nej. My vás dnes vezmeme do Kadaně, kde najdete nejužší pojmenovanou uličku v ČR, tedy existují i užší, ale nemají své jméno. A tahle sloužila speciálnímu účelu.

Článek

Mezi nej našich českých ulic a uliček patří i jejich šířka, respektive lákají návštěvníky tím, že jsou úzké a leckdy něčím výjimečné. My jsme vám již představili nejužší uličku v Praze, která je tak úzká, že ji řídí semafor a jednou se v ní dokonce zasekla žena.

Dnes opustíme Prahu a podíváme se společně do Kadaně, kde mají úplně tu nejužší uličku s názvem Katova. Takže asi vám už podle názvu bude jasné komu sloužila.

Foto: Petr Kinšt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Historické město Kadaň

Stejně jako téměř každé město byla i Kadaň ve středověku obehnána hradbami. A právě v těchto hradbách se nacházel úzký prostor, který byl zakončen brankou. V noci, kdy se městské brány zavíraly, byla tato ulička jedinou možností, jak se dostat do města i z města. Projít jí ale nemohl jen tak někdo.

Původně sloužila pouze pro kata, který jí přicházel do města, brzy se k němu přidal i městský ras. Pokud nevíte, čím se ras živil, tak hlavní náplní jeho profese byla likvidace uhynulých zvířat. Když vznikly v 2. polovině 15. století ve městě lázně, mohl touto uličkou chodívat i lazebník. Z Katovy uličky se tak stávala vcelku frekventovaná přístupová cesta do Kadaně.

Foto: Czeva / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Katova branka jako vstup do Katovy uličky vedoucí do města Kadaň

Nesloužila ale jen pro přístup do města, měla i další důležitý význam. Odváděla přebytečnou vodu z kašen ven z města, kde se tato voda vlévala do nedalekého potoka. Dala by se tedy označit za určitou formu stoky. No a když byly horké letní měsíce a velká sucha, byla pro místní ještě mnohem důležitější. Právě z nedalekého potoka se sem totiž přinášela voda, která sice nebyla pitná, ale její využití ušetřilo místním v takových dnech mnoho tolik důležité pitné vody.

Katova ulička je opravdu velmi úzká, ale ten pocit, když jí procházíte, je z pohledu dnešního turisty naprosto fascinující. Tam, kde je nejužší, je její šíře jen jeden milimetr nad 66 centimetrů. Mýlit se bude i ten, kdo si bude myslet, že když je ulička úzká, musí být i krátká. Že to bude jen takový malý průchod. Omyl. Katova ulička prochází celým fortifikačním systémem a je dlouhá 50 metrů. Když se touto uličkou dostaneme až na konec, můžeme si prohlédnout i samotný Katův dům.

Foto: Lukáš Kalista / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Lukáš Kalista CC BY-SA 4.0

Jako k mnoha domům a místům ve městech, která vznikla ve středověku, se i k této uličce váže hned několik pověstí, které se tu tradují už dlouhá staletí. Tou nejznámější pověstí je pověst o jeptišce. Ta podle vyprávění žila v klášteře nedaleko Kadaně. Nebyla však vzorná jako jiné řádové sestry, často se rouhala, což byl v té době velký hřích. Bylo proto rozhodnuto, že bude zaživa zazděna právě v této uličce. A jak už to tak v pověstech bývá, od té doby se zde v noci zjevuje. A není jediná. Podle jiného vyprávění je zde možné spatřit i ducha spravedlivého kata, který hodným pomůže a trestá ty zlé.

I dnes se v uličce budete cítit, jako kdybyste se na chvíli ocitli ve středověku. Je určitě vítaným zpestřením návštěvy krásného středověkého města Kadaň, které leží v Ústeckém kraji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz