Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Řekněte si o příspěvek na dovolenou. Vyděláte na tom vy i zaměstnavatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Nubia Navarro / Creative Commons / pexels.com

Jezdíte na dovolenou? V dnešní době není cestování zrovna ta nejlevnější věc, a tak často přemýšlíme, na čem ušetřit, aby dovolená nebyla takovým zásahem do naší peněženky a abychom si ji i tak užili. Je to ale jednoduché. Řekněte si zaměstnavateli.

Článek

Dovolená je zasloužené volno, na kterou získává zaměstnanec nárok dle odpracované doby. Kde ji ale bude trávit, záleží čistě na každém. Někteří preferují zůstat doma a moci každý den pozdě vstávat, jiní zase jezdí trávit příjemné slunné dny na svoji chatu. Pokud ale nemáte tu možnost vyjet do vlastního, nezbývá vám nic jiného, než si vybrat nějaké ubytovací zařízení, které ale bude třeba zaplatit.

Vzhledem k tomu, že stoupají prakticky ceny všeho, může se vám taková dovolená letos prodražit. Jak ale ale ušetřit, aby nám dovolená nezruinovala rodinný rozpočet? Jedna možnost tu je. Může vám přispět zaměstnavatel. Stačí si mu o něj říci.

Samozřejmě vám zaměstnavatel nemusí vyjít vstříc, ale pokud by se vám rozhodl dát příspěvek na dovolenou například místo odměn, ušetří na tom a vy na tom vyděláte. Maximální částka, kterou vám takto může přispět je 20 000 Kč.

Nepočítejte ale s tím, že peníze uvidíte před dovolenou. Neuvidíte je ani po dovolené. Zaměstnavatel vám takové peníze nikdy nedá na ruku, ani je neobdržíte na účet před dovolenou. Může vám ale zpětně proplatit vámi uhrazené faktury. Peníze utracené za dovolenou tak můžete získat zpět.

A proč je tento příspěvek tak výhodný? Zaměstnavatel sice odvede z poskytnutého příspěvku 19% daň z příjmu nad rámec poskytnutého příspěvku, ale vy už příspěvek nedaníte vůbec. Obě strany na tom tedy vydělají, a to dost podstatně. Pokud tedy víte, že vám zaměstnavatel chce dát nějaké odměny či prémie, zkuste mu říci, že by vám mohl poskytnout příspěvek na dovolenou. Mnoho zaměstnavatelů totiž o této možnosti ani neví.

Foto: Riccardo / Creative Commons / pexels.com

Na příkladu si ukážeme, jak je pro vás i pro zaměstnavatele takový příspěvek výhodný. Jako výchozí budeme brát bonus ve výši 10 000 Kč. Pokud vám takový zaměstnavatel udělí bonus v této výši musí nad jeho rámec odvést sociální a zdravotní pojištění za zaměstnavatele. Bonus ve výši 10 000 Kč ho tedy bude stát 13 380 Kč. No a vy po zdanění a odvodech obdržíte 7 400 Kč. Nutno podotknout, že takovýto výsledek je ohraničen vrchním páskem pro 15% sazbu daně, tedy týká se vás, pokud nevyděláváte více jak 160 000 Kč hrubého měsíčně.

Pokud vám ale proplatí vaše faktury, respektive poskytne vám příspěvek na dovolenou ve výši 10 000 Kč, pak to zaměstnavatele bude stát navíc jen daň z příjmu, tedy celkem 11 900 Kč. Vy pak obdržíte plný příspěvek 10 000 Kč, který zdanění nepodléhá. Zaměstnavatel tímto krokem ušetřil 1 480 Kč a vy na tom vydělali 2 600 Kč. Stojí tedy za zvážení, zda si o takový příspěvek neříci, pokud jej váš zaměstnavatel neposkytuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz