Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šikmá věž v Itálii, stará přes 900 let, hrozí zřícením. O co všechno svět přijde, když spadne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lisavit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled na Bolognu a její šikmé věže. Sklon je na fotografii patrný u obou věží.

Itálie je země mnoha historických skvostů, které jinde na světě nenajdete. Patří mezi ně i historické centrum staré Bologni. V něm se tyčí dvě věže, z nichž jedna je extrémně nakloněná stovky let. Nová měření mohou být ale předzvěstí jejího pádu.

Článek

Bologna je hlavním městem italského regionu Emilia-Romagna a zároveň 7. největším městem celé Itálie. Žije zde téměř 400 tisíc obyvatel. Místní podloubí jsou zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou totiž jedinečná a navzdory dlouhým rokům své existence si zachovala svůj romanticky středověký ráz. Z celé Bologni jim turisté věnují asi nejvíce času a vzniká tu nejvíce fotek z celého regionu.

Nejsou to ale jen podloubí, co můžeme v Bologni najít. K vidění jsou krásná náměstí s geniem loci, řada románských a gotických kostelů a chrámů. Mezi velmi oblíbená místa turistů patří také dvě věže ležící v samém centru Bologni. Říká se jim Asinelli a Garisenda. Jedna z nich by tu ale podle posledních měření už dlouho stát nemusela.

Foto: GennaroBologna / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Due Torri, neboli Asinelli a Garisenda

V centru Bologni najdeme samozřejmě více věží. Tyhle dvě jsou ale označovány jako dvojčata, přestože mají rozdílnou výšku. Asinelli je nejvyšší bolognskou věží. Dosahuje totiž do impozantní výšky 98 metrů. Pochází pravděpodobně již z počátku 12. století. Tato věž je dnes stabilní a její zřícení nepřichází v úvahu, přestože v historii čelila mnohým nepříjemnostem. Častokrát došlo k požáru uvnitř věže, v roce 1513 ji zasáhla dělová koule vážící osm liber. Po 700 let do ní prakticky při každé bouřce, která se nad Bolognou prohnala, udeřil blesk, který dával její konstrukci zabrat.

I tato věž je ovšem šikmá, přesto je stále otevřena pro veřejnost, která může vystoupat až k jejímu vrcholu po 498 schodech. Stavba se však svažuje západním směřem o 2,32 metru se sklonem necelého 1,5 stupně. Je tak nejvyšší šikmou věží v Itálii.

Menší dvojče této věže, Garisenda, pak měří 48 metrů. Jako symbol města byla spolu s věží Asinelli postavena taktéž na počátku 12. století. Původně však dosahovala výšky až 60 metrů, jenže již krátce po její dostavbě se začaly na věži objevovat praskliny, které svědčily o chybách a nepřesnostech při její stavbě. Byla tak uměle snížena na dnešní výšku, aby nedošlo k jejímu zřícení. Než se však tak stalo, došlo k jejímu výraznému náklonu. Dnes je nakloněna o 3,22 metru pod úhlem 4 stupně. Že je věž nakloněná je dobře znát již pouhým okem.

Foto: Robot8A / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Na fotografii je dobře vidět extrémní sklon věže Garisenda

V posledním měsících začala být věž Garisenda ale méně stabilní než v minulosti a dochází k její častějším výkyvům. Podle nejnovějších průzkumů není její stav vůbec dobrý a v potaz přichází i možnost jejího zřícení. Záchranné práce na věži tak začaly okamžitě, co byl tento nepříjemný výsledek zjištěn. Italové mluví o tom, že se věž nepříjemně pohupuje a je to znát pouhým okem.

Budou provedeny nové zpřesňující výzkumy mapující jednak nebezpečně se naklánějící Garisendu, ale i její dvojče Asinelli, během nichž bude okolí věží uzavřeno a doprava odkloněna. Snad se podaří technikům včas odhalit skutečnou podstatu výkyvů Garisendy a věž se stihne zachránit. Byla by to totiž katastrofa. Garisenda je věží, která je stará více jak 900 let a nezpochybnitelně patří k panoramatu Bologni. Bez ní by toto město už nikdo nebylo stejné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz