Hlavní obsah
Jídlo a pití

Slovenská pizza je kombinací tradičních surovin. O to ale lépe chutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TRAVELER

Když se řekne pizza, vybaví si každý Itálii. Tradiční kynuté těsto pečené v peci potřené rajčatovým sugem a obložené aromatickými sýry, salámy či zeleninou. O to více je skvělé ochutnat vynikající pizzu ze Slovenska.

Článek

Základem slovenské pizzy není kynuté těsto, to je nesporná výhoda tohoto pokrmu. Místo pizzového korpusu se totiž používá jídlo našich babiček, které z české i slovenské kuchyně za poslední desítky let často skoro vymizelo. Jedná se o bramborové placky.

Když se řekne bramborové placky, většinou si vybavíme placičky uplácané z něčeho, jako je bramborová kaše, které se následně smaží na oleji. To ale nejsou tradiční bramborové placky, které v Česku dělaly již před více než 100 lety. Častým omylem je také, že si lidé pletou bramborové placky s bramboráky.

Bramborová placka není smažená. A to v žádném případě. Opéká se. Dříve se tak dělo například na kamnech, dnes se k tomu často používají nástavné plotýnky na plynové hořáky. Na těchto plotýnkách se placka vytvořená z bramborového těsta z obou stran opálí a je hotovo. Vzhledem a možná i trochu chutí připomíná indický naan nebo jiné placky z blízkého východu či mexické tortilly. Taková hotová placka se z obou stran pomaže máslem, dříve tradičně sádlem, a můžeme konzumovat.

My tu ale dnes jsme proto, abychom se dozvěděli, jak využít takovou bramborovou placku, na slovensku označovanou lokše, k přípravě pizzy. My jsme slovenskou pizzu ochutnali v jedné slovenské restauraci a byli jsme jí doslova uchváceni.

Čerstvá bramborová placka nejlépe velikosti pizzy se potře směsí slovenského sýru bryndza a zakysané smetany. To je taková alternativa k italskému smetanovému základu. Na takto připravenou placku se klade cibule a slanina. Tu je samozřejmě potřeba nejprve osmažit na pánvi. Cibulku nechat pouze změknout a zesklovatět.

Takhle už můžeme hotový pokrm podávat. Placku můžeme, tak jak bývalo dříve zvykem, srolovat a jíst ji jako palačinku. Pokud chceme mít z jídla pocit, že se skutečně jedná o pizzu, necháme placku tak, jak je, a jíme ji krájením na trojúhelníčky stejně jako u italské varianty.

Tato slovenská pizza je vynikající. Staročeská chuť opálené bramborové placky v kombinaci s velmi aromatickým a slaným sýrem bryndza v kombinaci s tradiční chutí cibulky a slaniny. Už teď se člověku musí sbíhat sliny.

U slovenské pizzy je jasná inspirace nejen italskou pizzou, ale i francouzským alsaským koláčem zvaným Tarte flambée. U něj se pizzové těsto rozválí tak, aby bylo co nejtenčí, doslova milimetrové, nanese se na něj crème fraîche, což je něco jako vysokoprocentní zakysaná smetana, poklade se cibulí a slaninou či různými varianty panchetty a nechá se v peci rychlé zapéct. Je také vynikající a podobná té slovenské variantě.

Slovenská pizza je však pro nás daleko lehčím a snadněji připravitelným pokrmem, který snad musí chutnat každému. Až zase nebudete vědět, co k obědu. Zkuste si připravit toto potěšení pro váš jazyk. Uvidíte, že nám dáte zapravdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz