Článek
Základem slovenské pizzy není kynuté těsto, to je nesporná výhoda tohoto pokrmu. Místo pizzového korpusu se totiž používá jídlo našich babiček, které z české i slovenské kuchyně za poslední desítky let často skoro vymizelo. Jedná se o bramborové placky.
Když se řekne bramborové placky, většinou si vybavíme placičky uplácané z něčeho, jako je bramborová kaše, které se následně smaží na oleji. To ale nejsou tradiční bramborové placky, které v Česku dělaly již před více než 100 lety. Častým omylem je také, že si lidé pletou bramborové placky s bramboráky.
Bramborová placka není smažená. A to v žádném případě. Opéká se. Dříve se tak dělo například na kamnech, dnes se k tomu často používají nástavné plotýnky na plynové hořáky. Na těchto plotýnkách se placka vytvořená z bramborového těsta z obou stran opálí a je hotovo. Vzhledem a možná i trochu chutí připomíná indický naan nebo jiné placky z blízkého východu či mexické tortilly. Taková hotová placka se z obou stran pomaže máslem, dříve tradičně sádlem, a můžeme konzumovat.
My tu ale dnes jsme proto, abychom se dozvěděli, jak využít takovou bramborovou placku, na slovensku označovanou lokše, k přípravě pizzy. My jsme slovenskou pizzu ochutnali v jedné slovenské restauraci a byli jsme jí doslova uchváceni.
Čerstvá bramborová placka nejlépe velikosti pizzy se potře směsí slovenského sýru bryndza a zakysané smetany. To je taková alternativa k italskému smetanovému základu. Na takto připravenou placku se klade cibule a slanina. Tu je samozřejmě potřeba nejprve osmažit na pánvi. Cibulku nechat pouze změknout a zesklovatět.
Takhle už můžeme hotový pokrm podávat. Placku můžeme, tak jak bývalo dříve zvykem, srolovat a jíst ji jako palačinku. Pokud chceme mít z jídla pocit, že se skutečně jedná o pizzu, necháme placku tak, jak je, a jíme ji krájením na trojúhelníčky stejně jako u italské varianty.
Tato slovenská pizza je vynikající. Staročeská chuť opálené bramborové placky v kombinaci s velmi aromatickým a slaným sýrem bryndza v kombinaci s tradiční chutí cibulky a slaniny. Už teď se člověku musí sbíhat sliny.
U slovenské pizzy je jasná inspirace nejen italskou pizzou, ale i francouzským alsaským koláčem zvaným Tarte flambée. U něj se pizzové těsto rozválí tak, aby bylo co nejtenčí, doslova milimetrové, nanese se na něj crème fraîche, což je něco jako vysokoprocentní zakysaná smetana, poklade se cibulí a slaninou či různými varianty panchetty a nechá se v peci rychlé zapéct. Je také vynikající a podobná té slovenské variantě.
Slovenská pizza je však pro nás daleko lehčím a snadněji připravitelným pokrmem, který snad musí chutnat každému. Až zase nebudete vědět, co k obědu. Zkuste si připravit toto potěšení pro váš jazyk. Uvidíte, že nám dáte zapravdu.