Hlavní obsah
Umění a zábava

Socha mrtvého koně v Lucerně má skrytou symboliku. Informuje o tom, že Česko nefunguje tak, jak má

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thomas Ledl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Velmi kontroverzní dílo dodnes zdobí vestibul paláce Lucerna. U stropu tam totiž visí kůň vzhůru nohama, na jehož břiše sedí jezdec. Jedná se o dílo Davida Černého a má svou skrytou symboliku.

Článek

Na vrchu Václavského náměstí najdeme Myslbekův ikonický pomník svatého Václava. Největší z patronů českých zemích tu na Pražany i všechny návštěvníky symbolicky shlíží ze hřbetu svého koně.

Na Václavském náměstí se socha svatého Václava na koni nacházela již od druhé poloviny 17. století, jednalo se však o jinou sochu od sochaře Jana Jiřího Bendla. Ta často měnila své umístění na tehdejším Koňském trhu, jak se Václavskému náměstí říkalo, až byla roku 1879 přemístěna na Vyšehrad. Teprve po sochařské soutěži bylo v 90. letech téhož století na dnešní místo umístěno Myslbekovo dílo, které tam stojí dodnes. Jenže v roce 1999 byla umístěna na Václavském náměstí ještě jedna socha svatého Václava, tentokrát ale se značně kontroverzním podtextem.

David Černý vytvořil sochu zcepenělého koně obráceného vzhůru nohama, na jehož břiše sedí patron českých zemí svatý Václav. Tato socha pak byla umístěna do pasáže Lucerna, kde už 24 let visí u prostoru legendárního kina. Už v době svého umístění vyvolala socha značný odpor některých Pražanů. Kůň v Černého díle je totiž mrtvý a má vyplazený jazyk, svatý Václav na něm přesto sedí. Navíc má kůň svázaná kopyta, za která je zavěšen ke stropu paláce.

Přestože dnes najdeme Černého dílo v pasáži paláce Lucerna, nebylo tomu tak vždy. První rok byl tento kůň umístěn v dolní části Václavského náměstí a přímo tak kontrastoval s Myslbekovou sochou v horní části. Podle jeho autora má takto odvážná socha budící kontroverze skrytou symboliku.

Už to, že se jedná o největšího českého světce zobrazeného v takto nelichotivé pozici a v těsné blízkosti původní Myslbekovy sochy, má poukázat na neutěšený stav České republiky. Doslova má demonstrovat, že Česko nefunguje tak, jak by mělo, ale nikdo si toho nevšímá a všichni děláme jako by nic.

Socha bude navíc v Lucerně umístěna už zřejmě napořád, neboť ve smlouvě, která byla kdysi sepsána mezi majitelkou objektu a autorem sochy, bude socha v pasáži viset až do té doby, dokud se země Koruny české opět nestanou konstituční monarchií.

Přestože toto dílo Davida Černého zprvu budilo velké rozpaky, lidé už si na jeho umístění v paláci Lucerna zvykli. Dnes už si ani neumíme představit tento prostor bez kontroverzního ztvárnění svatého Václava. David Černý je ale autorem i mnoha dalších velmi kontroverzních děl, na která si Česko zatím nezvyklo. Jestli budou i tato další díla přijata, ukáže až čas.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz