Hlavní obsah
Bydlení

Štěnice skoro ani nevidíte, ale v noci po vás lezou a sají vaši krev. Sami se jich nezbavíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Štěnice

O štěnicích slýchám čím dál častěji. Osobní zkušenost s nimi naštěstí nemám, ale v panelovém domě, kde žiju už se vyskytly několikrát. Co to je, co to způsobuje a jak se tomu bránit? Na to se pokusím odpovědět v tomto článku.

Článek

V panelovém domě, kde žijeme, už jsme měli případ štěnic několikrát. V našem bytě naštěstí ne, ale ani tak není návštěva deratizátora, který vám prohlíží ložní prádlo a matrace vůbec příjemná. Navíc musíte být v určitý čas doma, takže na to padne i nějaký ten den dovolené. Ale co to vlastně štěnice jsou?

Štěnice jsou hmyz, který parazituje na živočiších nevyjímaje člověka. Jejich výskyt je spojován se špínou, což je zcela mylné spojení, které ale do dnešních dnů u většiny z nás přetrvává. Pokud se někde objeví štěnice, okamžitě máme obyvatele daného domu nebo bytu za nečistotné a odsuzujeme je.

Pokud máme podezření na štěnice, najdeme je nejčastěji v postelích a v nábytku. Většinou jsou ale štěnice dobře skryty tak, aby nebyly člověku na očích, přestože přetrvávají v jeho blízkosti. Někdy je můžeme mít doma a ani o tom nevíme. Když jsou štěnice ve fázi vajíčka, tak je sotva uvidíme, protože jejich velikost dosahuje sotva půl milimetru. Dospělí jedinci ale dorůstají čtyřech až osmi milimetrů a připomínají ploštice. Jsou velmi odolné. Klasickým úklidem či dezinfekcí se jich nezbavíme a bez potravy vydrží až 400 dnů.

Přes den se prakticky nehýbou a pokud je vyloženě nebudeme hledat, tak je nenajdeme. Ze svých úkrytů v rámech postelí či pod matrací vylézají až v noci a začínají sát krev teplokrevných živočichů. To, že máme štěnice v domě, zjistíme většinou až ze štípanců, které se nám během noci objeví na kůži.

Jasným indikátorem, kromě štípanců na kůži, jak poznat, zda máme doma štěnice, je také přítomnost stop krve na posteli, černých teček na bílém prostěradle, což je trus štěnic, ale poznáme to též podle zápachu, který štěnice vypouštějí. Může nám připomínat hořké mandle. Tento zápach s rostoucími štěnicemi sílí.

Pupínky, které se nám na těle objeví, mohou být podobné těm od komára. Když nás ale štípne komár, většinou nás ihned začne svědit a pálit kůže. Štěnice ale místo umrtví a pupínky či svědění se objevují až několik hodin po kousnutí. Naštěstí není prokázáno, že by štěnice mohly na člověka přenášet nemoci, jak je tomu například u klíšťat nebo u komárů.

Pokud vás štěnice navštíví a usídlí se ve vašem obydlí, je třeba začít co nejdříve jednat. Bez pomoci odborníka se ale neobejdete. Takže je třeba pozvat zkušeného deratizátora. I poté, co štěnice z vašeho bytu zmizí, je třeba dodržovat prevenci proti jejich návratu. Prevence je důležitá i v případě, že se štěnice ve vašem domě či bytě ještě nikdy neobjevily. Můžete si je totiž dovézt například z dovolené, kde se dostanou do vašeho oblečení a věcí například na hotelovém pokoji. Takové oblečení je třeba vyprat alespoň na šedesát stupňů, to spolehlivě zničí zárodky štěnic.

To, že se vyskytly štěnice, u vašich sousedů, nemusí nutně znamenat, že se objeví i u vás. A už vůbec to nemusí znamenat, že sousedé jsou nepořádní a mají doma nepořádek a špínu. Je však třeba začít s preventivními opatřeními, abyste i vy zanedlouho neměli byt plný tohoto nepříjemného hmyzu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pupínky
Svědění

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz