Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stínadla: Pražská ulice, ve které nestojí jediný dům, přestože je přímo v centru, nikdo v ní nebydlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Palickap / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Haštalské náměstí s kostelem sv. Haštala

Haštalskou čtvrť už na oficiální mapě Prahy nenajdeme. Dříve tak ale Pražané říkali části dnešního Starého Města, na kterém se rozkládala farní obec při kostele sv. Haštala. Na jejím území najdeme i legendární ulici Ve Stínadlech.

Článek

Když si budeme chtít projít Haštalskou čtvrť, nebo alespoň to hezké z ní, co se dochovalo do dnešních dnů, nebudeme na to potřebovat příliš mnoho času. Jedná se doslova o pár ulic, které zvládneme projít za chvilku. Jsou tu ale místa, která rozhodně stojí za to vidět.

Začneme-li na Haštalském náměstí, můžeme obdivovat kostel sv. Haštala, který tu stojí zhruba od poloviny 14. století. Přestože je zbudován ve stylu gotiky, najdeme pod ním zbytky původního románského kostela ze 12. století. Kostel stojí za to obejít kolem dokola. Objevíme totiž hned čtyři zajímavé uličky, které mají spojitost s dílem Jaroslava Foglara.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

ulice Za Haštalem

Nejprve se ale podívejme do ulice Za Haštalem. Tato úzká ulička je sice slepá, přesto vás zavede do míst, kde jako byste se ocitli mimo Prahu. Můžete si tady vychutnat naprostý klid a obdivovat siluetu kostela, od kterého jste přišli. Z Haštalského náměstí ale se ale můžeme dát i takzvanou Řásnovkou, která je ještě užší a ještě malebnejší. Navíc není slepá a ústí k budově Ministerstva průmyslu a obchodu na Dvořákově nábřeží.

Foto: Jan Polák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

ulice Řásnovka

Stále ještě to ale nebyly všechny směry, kterými se můžeme z Haštalského náměstí vydat a objevovat bývalou Haštalskou čtvrť. Můžeme jít totiž Anežskou ulicí, která nás zavede až k jedinečnému Anežskému klášteru. Ten můžeme z velké části zdarma navštívit. Pustí vás do obou klášterních zahrad, do místností kolem rajského dvora i do kostela, kde bývalo pohřebiště Přemyslovců. V ulici Anežské ale objevíte i nejmenší dům v Praze.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Anežská ulice, vlevo nejmenší dům v Praze

Poslední ulice vedoucí od kostela sv. Haštala je nejméně nápadná, v žádném případě ji ale nesmíme přehlédnout. Jmenuje se totiž Ve Stínadlech. Tyto ulice a místa v Haštalské čtvrti totiž inspirovaly Jaroslava Foglara k vytvoření fiktivní pražské čtvrti, ve které žilo bratrstvo Rychlých šípů. Tak vznikla Stínadla. A právě tato ulice byla takto pojmenována na počest slavného spisovatele. Přestože se nikdy neprokázalo, jestli byl Foglar inspirovaný touto ulicí, okolím kostela sv. Haštala se inspiroval určitě, zejména pak ulicí Řásnovka, kterou jsme jsme vám již představili.

Foto: Horakvlado / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

ulice Ve Stínadlech

Ulice Ve Stínadlech má ale hned dvě zajímavosti. Vcelku nedávno zde byl do výklenku umístěn pověstný hlavolam z příběhů o Rychlých šípech. Ježka v kleci si tak zde můžete prohlédnout i vy. Zcela jistě je ale největší zajímavostí této ulice fakt, že v ní nestojí jediný dům a nebydlí tady jediný člověk. Všechny domy, které můžete z ulice vidět, k ní totiž nejsou postaveny čelem, a tak během procházky touto poměrně krátkou ulicí neuvidíte žádné dveře, do kterých byste mohli vstoupit.

Pokud vás zajímají i další zajímavá místa, kde se Foglar inspiroval a která byla součástí Haštalské čtvrti, stačí projít touto uličkou do ulice U Obecního dvora a pak si udělat takový okruh přes ulici U Milosrdných, Kozí až na takzvaný Kozí plácek a zpět ke kostelu sv. Haštala. Obejít tyto ulice vám zabere jen několik minut a uvidíte doslova unikátní místa staré Prahy.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz