Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Středozemní moře před miliony let téměř vyschlo, po vzniku Gibraltaru se znovu naplnilo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay / Wikipedia commons / pexels.com

Středozemní moře dnes

Je to sice už hodně dávno, na Zemi už ale v té době žili předchůdci dnešního člověka. A zažili úkaz, který se jen tak nevidí. Viděli totiž vyschnout Středozemní moře. Stala se z něj poušť.

Článek

V době před miliony let vypadal svět zcela jinak, než jak ho známe dnes, nebo jak ho znali naši předci. Homo sapiens byl budoucností a na Zemi žili jen primitivní předchůdci dnešních lidí. A v té době přišla velká povodeň související s pohybem litosférických desek. To způsobilo, že Středozemní moře přestalo být propojeno se světovým oceánem.

Středozemní moře totiž se soustavou moří a oceánu na planetě Zemi spojoval pouze úzký Gibraltarský průliv, spojení s Černým mořem v té době neexistovalo. A právě Gibraltarský průliv byl pohybem desek přehrazen. Moře, ke kterému tak rádi jezdíme, se stalo velkým slaným jezerem. A začalo období, ve kterém začalo postupně vysychat.

Do Středozemního moře ale ústí velké množství řek včetně veletoku Nilu, tak jak je možné, že začalo vysychat? V té době bylo podnebí v okolí moře velmi teplé a suché a z moře se tak odpařovalo více vody, než kolik do něj přiteklo. A tak voda v něm začala ubývat.

Postupem času voda klesla natolik, že bylo možné se dostat až tři kilometry pod hladinu světového oceánu. Evropu s Asií a Afrikou spojila zcela nová a neočekávaná poušť. Vysychání moře s sebou neslo mnoho negativ. Vymřelo tisíce druhů rostlin a živočichů, které v jeho vodách žili. Byla to katastrofa, jakou Evropa nepamatovala.

Příčinou jejich smrti ale nebylo zmenšování vodní plochy, ve které by mohli žít. Hlavním důvodem bylo to, že přestože se voda z moře vypařovala, množství obsažené soli v něm zůstávalo. Koncentrace soli byla nakonec tak velká, že už v moři prakticky nic nepřežilo.

Foto: Paubahi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mapa, které rekonstruuje tehdejší situace po vyschnutí Středozemního moře

Když byla situace nejhorší, vypadalo Středozemní moře jako několik jezer, které už ani nebyly vzájemně propojeny. Této etapě dějin naší planety se začalo říkat Messinská slaná či salitní krize, neboť právě u sicilské Messiny byly nalezeny důkazy o tom, že k ní skutečně došlo.

Situace byla stále kritičtější, až jednoho dne došlo k protržení hráze mezi Středozemním mořem a Atlantikem a prostor Středozemního moře se začal znovu napouštět. Tady se ale teorie o znovunapouštění moře rozcházejí. Podle některých se moře napouštělo velmi rychle a hladina stoupala o desítky metrů denně, podle jiné teorie to trvalo dlouhá léta. Jedno je ale jisté. Za nějaký čas se hladina moří vyrovnala a splynula opět v jednu.

Do Středozemního moře se postupně začal vracet život. Druhy, které tu již nežily, se sem z Atlantiku opět dostaly. A za necelé dva miliony let bylo Středozemní moře zase takové, jako ho tehdejší primitivní lidé znali. Krize byla zežehnána.

Dnes si jen stěží umíme něco takového představit. Středozemní moře je pro nás samozřejmostí a také oblíbeným turistickým cílem, kam se jezdíme rekreovat. Jeho vyschnutí by pro Evropu mělo dnes ještě katastrofálnější důsledky než tehdy.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz