Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Jedno z nejděsivějších míst ukrývá 11 zazděných osob i tajemný obraz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mardoko / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V okrese Svitavy byl ve 13. století založen hrad Svojanov. Dnes je z něj jedno z nejděsivějších míst v Česku. V jeho zdech totiž našlo místo svého posledního odpočinku minimálně 11 osob. Místo je plné negativní energie.

Článek

Hrad Svojanov vznikl stejně jako většina hradů na našem území z ochranných důvodů. Dlouho byl vskutku nedobytnou pevností. Hrad se nepodařilo dobýt ani Janu Žižkovi, dokonce jej marně obléhali i Švédi. Hrad je na strategicky skvělém místě a kvůli okolnímu terénu je prakticky nemožné jej dobýt.

Pro milovníky záhad, kteří hrad často navštěvují, je důležitý příběh tří Kateřin, který je s tímto místem úzce spjat. První Kateřina zemřela v době třicetileté války. Její manžel ji zavřel do sklepení hradu a chtěl ji nechat vyhladovět. Bohužel však zjevně neodhadl dobu jejího pobytu na takovém místě. Našel ji mrtvou s hrůzou v očích. Nenapadlo ho nic lepšího, než její tělo nechat zazdít do zdí hradu. Svědomí ho ale zjevně nakonec dostihlo. Tvrdil, že jej manželka chodí v noci strašit. Časem se zbláznil a zemřel.

Foto: Prazak / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Pohled na hrad Svojanov ze zahrady

Kateřina z Lichtenburka se zamilovala do zdejšího kováře. Takový vztah byl v té době nečím zapovězeným. Šlechtična a kovář. Když se o jejich vztahu dozvěděl pán hradu, nechal Kateřinu také zazdít do zdí hradu. Tentokrát však zaživa. Její kostra se skutečně v roce 1805 našla v jedné ze zbouraných zdí při prorážení nové brány.

Třetí Kateřinou bylo ještě dítě. Při přestavbě hradu v 19. století na tuto holčičku spadlo lešení a smrtelně ji zranilo. Dokázala se jen dostat do vedlejší místnosti, kde na stěně zanechala krvavý otisk. Právě v tomto pokoji pociťují návštěvníci hradu velmi zvláštní pocity, aniž by příběh o zemřelé znali. Je to jedno z nejtajemnějších míst na hradě. Někteří lidé pociťují energii i na jiných místech hradu.

Foto: Juhele_CZ / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Ve věži by se podle výzkumů měla nacházet další zazděná kostra

Celkem zde bylo nalezeno 11 zazděných osob, což pozitivní energii hradu jistě nepřidá. Mnoho z těchto koster bylo dětských. Moderními metodami se zjistilo, že další kostra se s velkou pravděpodobností nachází ve zdi věže. U většiny ze zazděných osob nebylo možné zjistit, kým ve skutečnosti byly, proto se o jejich osudu můžeme jen dohadovat. Jedno je ale jisté. Na hradě bylo s živými i mrtvými často nakládalo velmi krutě.

Míst, kde dochází k paranormálním jevům, je podle odborníků na hradě mnohem víc. Například u domu zbrojnošů se za tmy objevují neznámá světla, která nemají žádné vědecké opodstatnění.

Foto: Makak 60 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vstupní brána ke hradu Svojanov

Jedna z dalších záhad na hradě je obraz stařenky. Ta měla mít původně na obraze otevřené oči. Je to zdokumentováno i dobovými fotografiemi. V roce 2009 je však zavřela. Tuto záhadu není schopen nikdo vysvětlit. Spekulovalo se, že šlo o způsob, jak hrad zviditelnit a udělat z něj ráj duchařů. To se zdá ale jako zbytečné. Na hradě je nevysvětlitelných věci už tak dost i bez obrazu stařenky.

V noci je na hradě dle očitých svědků často slyšet dětský pláč, občas lze zahlédnout i tajemnou postavu. Lidé zde někdy pociťují až úzkostné stavy. Tak co? Zkusíte to na vlastní kůži?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz