Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: Na tomto hradě najdeme tajemné značky ve zdivu i centrum silné energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karelj / Wikipedia Commons / volné dílo

Byli jste někdy na Zvíkově? Je to jeden z našich nejnavštěvovanějších hradů, točí se zde české i zahraniční filmy a seriály a leží v nádherné přírodě na ostrohu u soutoku řek Vltavy a Otavy. Je to ale také místo často navštěvované záhadology.

Článek

Hrad Zvíkov byl postaven již ve 13. století a v průběhu staletí se stal jedním z našich nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších hradů. Zásluhu na tom jistě má jeho lokace na ostrohu soutoku dvou řek. Z mnoha úhlů vypadá, jako by ležel na ostrově. Většina hradů se však nachází na kopci. To však není případ Zvíkova. Původně však na kopci stál, ale se stavbou Orlické přehrady kopec zmizel a Zvíkov se tak nalézá jen nízko nad vodní hladinou.

Natáčela se tu například část českého dobrodružného filmu Maharal - Tajemství talismanu či jedna z epizod seriálu Strážce duší se Zuzanou Norrisovou a Lukášem Vaculíkem. Místní zdi propůjčily exteriérové lokace i videoklipu k hitu Nekonečná známé české zpěvačky Ivety Bartošové. Ze zahraniční produkce se zde natáčel například britský seriál Tři mušketýři z roku 2014.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Přístupová cesta na zvíkovský hrad

Hrad je ale také vyhledáván pro svoji tajemnou stránku. Míst s extrémní silou je zde hned několik a záhadami se to tu jen hemží. V korunní síni hradu byly kdysi umístěny korunovační klenoty před tím, než byly Karlem IV. přesunuty na jeho hrad Karlštejn. Právě tato místnost je jednou z nejvíce mystických částí hradu. Na zemi se zde nacházejí dlaždice, ze kterých prýští zvláštní energie. Citliví jedinci zde pociťují zvláštní pocity, někdy je jim až na omdlení. Technika zde často selhává, v mnoha případech dochází i k jejímu poškožení či úplnému zničení.

Pověst pak vypráví i o přítomnosti raráška, který zde obyvatelům hradu působil různé nepříjemnosti. Vidět je ho možné prý i dnes a dělá škodolibosti některým návštěvníkům. Důkazy o tom, že by se něco takové po hradě pohybovalo, však nikdo nepředložil. Za to je zde další hmatatelná záhada.

Foto: Bjalek Michal / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nádvoří zvíkovského hradu

Věž Markomanka. Nikdo neví, kdy byla postavena, kdo ji postavil, ani za jakým účelem. Neexistuje o tom žádný záznam, přestože jinak o hradu máme dostatek informací. Nikdo zatím nedokázal její vznik a existenci vysvětlit. A to není vše. Na venkovních zdech věže se nacházejí tajemné značky. Podle některých názorů je zde nechali kameníci, kteří věž stavěli, což bylo v té době normální, ale nikdy se nedělaly značky tak blízko sebe, v takovém množství a tak zvláštních tvarů.

Uvažuje se o jejich skrytém významu, neboť i v jejich blízkosti dochází často k poruchám techniky a lidé se tu necítí dobře. Co ale znamenají, to se nepovedlo nikomu nikdy objasnit. Nejedná se o žádné existující písmo. Jistá podobnost zde ale je s germánskými runami. Ani jeden ze symbolů však žádné z germánských run neodpovídá. Spekuluje se také o tom, že se jedná o tajné keltské písmo. Odborníci se však shodují na tom, že jejich pravděpodobný význam je ochrana hradu před temnými silami. Možná právě před tím, co zdejší obyvatelé pojmenovali jako rarášek, ač to mohlo být něco zcela jiného, možná i temnějšího a děsivějšího.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz