Hlavní obsah
Cestování

Tajemná místa ČR: V kostele v Lukové vám bude v obklopení tajemných postav běhat mráz po zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostel sv. Jiří v Lukové je v dezolátním stavu. I to umocňuje jeho tajemnou atmosféru. Odvážný projekt z tohoto místa však udělal jedno z nejtajemnějších míst v Česku. V obklopení mrtvých vám rozhodně dobře nebude.

Článek

Kostel sv. Jiří v Lukové na Plzeňsku byl postaven již ve 14. století. V roce 1796 tento kostel již v barokní přestavbě zasáhl požár, který jej velmi poškodil. Poslední opravy proběhly v polovině 19. století. Od té doby chřadne a bohužel se už řadu let nachází v dezolátním stavu.

Foto: Zdeňka Bušková / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Jiří v Lukové v roce 2014

Kostel byl až donedávna prakticky prázdný. Došlo zde k několika vykradením a odcizeno bylo vše movité, co se v kostele nacházelo. Některé zvony byly zničeny během požáru, ostatní zrekvírovány za první světové války. Pak ale přišel student Jakub Hadrava s projektem, který měl být součástí jeho bakalářské práce.

Jakub Hadrava byl v roce 2012 studentem Západočeské univerzity v Plzni, fakulty designu a umění. Pro projekt své bakalářské práce si vybral právě kostel sv. Jiří v Lukové. Do kostela bylo tak postupně instalováno 32 soch. Některé z nich v sedící a některé ve stojící poloze.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Výstava Josefa Hadravy může působit opravdu strašidelně

Každá z těchto soch je vytvořena z látky napuštěné sádrou a byla modelována na živých lidech. Nikdo nečekal, že výstava těchto soch dosáhne takového věhlasu a kostel získá finanční prostředky alespoň na nejnutnější opravy. Ty byly dokončeny v roce 2022. Kostel je tak zase alespoň na chvíli mimo nebezpečí. Pokud by totiž opravy neproběhly, hrozilo mu zřícení, neboť střechou do kostela desítky let zatékalo.

Student původně zamýšlel, že sochy by měly symbolizovat věřící, kteří dříve ve vesnici žili. Avšak jeho výstava pro mnohé návštěvníka získala úplně jiný rozměr. Ti, kteří nejsou místní a o smyslu projektu studenta Jakuba Hadravy neví, se sem sjíždějí z jiného důvodu. Sochy sedící v kostelních lavicích a stojící u dveří či tam, kde dříve býval oltář, navozují v návštěvnících zvláštní pocity.

Může za to samozřejmě vzhled soch. Vypadají jako skutečné osoby, které jsou zahaleny v dlouhým bílých pláštích, které jim splývají i přes obličej. Někdo je vnímá jako duchy, kteří se v kostele zhmotnili, jiní je zase vnímají jako jeptišky či mrtvé řádové sestry, které i po smrti setrvaly na tomto místě a neodešly na onen svět. Jistě, značný vliv na to má lidská představivost umocněná zahraničními horory, ve kterých se podobné postavy jeptišek objevují, ale i tak zde v kostele objevíte něco, co nikde jinde v Česku.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tajemné postavy sedící v lavicích kostela sv. Jiří v Lukové

Hned po příchodu se vás zmocní pocit strachu a úzkosti. V uličce mezi lavicemi budete procházet se vším respektem a budete alespoň jedním okem sledovat postavy kolem vás, zda se některá z nich nepohne. Pocit je to opravdu zvláštní a ne zrovna příjemný. Sice v kostele asi moc dlouho nevydržíte, ale určitě je to jedinečný zážitek.

Kostel si díky své instalaci soch získal renomé i v zahraničí, a tak jej ročně navštěvují turisté nejen z Česka, ale i ze zahraničí, kteří vyhledávají tajemná místa skrze Evropu i další státy světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz