Hlavní obsah
Lidé a společnost

Taky jezdíte metrem na Moskevskou, Leninovu nebo Fučíkovu a ani o tom nevíte? Dnes se jmenují jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Stanice metra Prosek

Praha má v současné době v provozu tři linky metra. Ti, co se v Praze vyskytují často a metro je jejich přepravním prostředkem, už je znají nazpaměť. Víte, ale jak se jmenovali dříve? Některé názvy vás možná překvapí.

Článek

Pražské metro je důmyslná soustava tří křižujících se linek metra. Každá z linek křižuje obě zbývající, takže je vždy možné přestoupit na jakoukoli trasu. Oproti pařížskému metru máme sice jen zlomek linek i stanic, ale pro potřeby Prahy je síť metra naprosto dostačující. A brzy nám přibude čtvrtá linka.

Každá stanice metra má svůj jedinečný název. Lidé si je pamatují nazpaměť, když jimi pravidelně cestují. Stanice metra jsou ale orientačními body nejen v podzemí, ale i na povrchu města. Jen si vzpomeňte, kolikrát jste si s někým dali sraz u „vlezu“ do metra. Dnes už si ale mnozí z nás nepamatují a mladé generace si to ani pamatovat nemohou, že se všechny stanice nejmenovali tak, jak se jmenují dnes. Většina z nich se přejmenovala po roce 1989 z politických důvodů.

Stanice metra Anděl nesla dlouhé roky název Moskevská. Když se pak kolem roku 1990 přemýšlelo o nahrazení tohoto názvu, zvažovalo se i označení Lidická. Nakonec tu ale máme pověstný Anděl. Ale ani moderní centrum Chodov by dnes nebylo napojeno na stanici metra Chodov, kdyby nedošlo k jejímu přejmenování. Původně to totiž byla stanice Budovatelů, což by dnes, vzhledem k nedávné rekonstrukci obchodní centra, možná dávalo i smysl.

Nejhůř na tom asi byla zastávka Dejvická na Vítězném náměstí, nebo jak Pražané rádi říkají na Kulaťáku. Byla totiž pojmenována po jednom z vůdců bolševické strany. Říkalo se jí Leninova. Název Florenc pak vznikl ve stejné době, avšak zde k přejmenování nedošlo z politických důvodů. Název se změnil ze Sokolovské, aby to v turistech více evokovalo přítomnost autobusového nádraží, kam zajíždělo spousta meziměstských i mezinárodních autobusů.

Kdybyste se před rokem 1990 vydali na konečnou linky C, nedojeli byste do Hájů. Vaše cílová stanice by se jmenovala Kosmonautů. Stejně tak se změnily i názvy následující stanic. Ze stanice Švermova se stala stanice Jinonice, z Fučíkovy Nádraží Holešovice, z Dukelské Nové Butovice, z Družby Opatov, z Mládežnické Pankrác a z Primátora Vacka Roztyly.

Nadzemní stanice ležící u Kongresového centra nedaleko zbytků Vyšehradu byla v té době jedinečná. Ústila totiž z nově postaveného Nuselského mostu, kterým metro dodnes projíždí. Místo stanice Vyšehrad se ale všude skvěly nápisy Gottwaldova.

Názvy stanic metra musí jít zkrátka s dobou. Je logické, že se některé stanice přejmenovat musely, aby až bolestivě nepřipomínaly dobu minulého režimu. To samé se stalo i s mnoha ulicemi. K takovému přejmenování by měl být ale vážný důvod podložený důvody a argumenty. Jinak se totiž připravujeme o něco, co jsme zdědili po našich předcích.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Přejmenování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz