Hlavní obsah
Cestování

Termální pramen v italské Saturnii vytváří kaskádovité vodopády, přístupný je po celý rok a zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Raimond Spekking / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Saturnia je jedno z toskánských lázeňských měst, kde můžete najít i přírodní termální prameny. Jeden z takových pramenů vytváří něco ojedinělého. Kaskádovité vodopády. Spojte návštěvu města s koupelí, jakou jste ještě nezažili.

Článek

Chystáte se na dovolenou? V oblasti kolem obce Saturnia si přijde na své každý. Jedná se o malou vesničku v Toskánsku nedaleko historického města Siena. Není to odtud daleko ani do slavné Florencie. A mají zde jednu opravdovou raritu.

Saturnia leží v pohoří Monte Amiata a proslavila se především svými termálními prameny, které mají léčebné účinky. Už staří Římané o těchto účincích věděli. Na území dnešní obce se tak za dob římské říše rozkládalo důležité centrum římské kultury a na tehdejší dobu poměrně velké město. Aby mohli Římané využívat léčebných účinků, které zdejší prameny nabízí, vybudovali zde lázně. Ty však byly s pádem říše zapomenuty. Znovuobjeveny byly až v 19. století, kdy došlo k jejich rekonstrukci.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Obec Saturnia je obyčejná italská vesnička

Teplota pramenů se pohybuje kolem 37 °C. Voda je bohatá na minerály, které jsou prospěšné pro zdraví. Léčí se zde kožní a dýchací problémy a prameny mají taktéž pozitivní účinky na celkové zdraví a pohodu. Nejznámějším pramenem je tzv. Cascate del Mulino nazvaný podle přírodního útvaru, který formuje. Vytváří totiž kaskádovité vodopády, které jsou v této oblasti největší turistickou atrakcí. Navíc je tento přírodní div obklopen nádhernou přírodou.

U Cascate del Mulino vznikají vodopády tak, že teplá voda z pramene stéká po vápencových terasách, což vytváří malé bazénky s teplou vodou. Když voda přepadává z bazénku do bazénku vytváří tzv. kaskády.

Foto: Markus Bernet / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Kaskádovité vodopády pramene Cascate del Mulino

Voda z tohoto pramene navíc obsahuje velké množství pro zdraví velmi prospěšné síry. Pramen je přístupný zdarma a je otevřen po celý rok. Toto přírodní koupaliště má však omezenou kapacitu. Doporučuje se proto přijít brzy ráno či naopak pozdě večer.

Foto: qwesy qwesy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Cascate del Mulino

Protože je Saturnia malá vesnička s méně dvěma stovkami obyvatel, nečekejte, že historické centrum bude příliš rozsáhlé. I přesto se zde ale dají najít krásná místa. Typický ráz italské vesničky zdobí například kostel svaté Máří Magdaleny.

Pokud však tíhnete k místům, která jsou na historické centrum bohatší, vydejte se na výlet do Montemerano, která je od termálních pramenů vzdálené přibližně 5 km. Právě zde totiž najdete malebné uličky, krásná náměstíčka i historické budovy, které stojí za to vidět.

Foto: Legione899 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Piazza del Castello v obci Montemerano

Jedná se o obec, která má jen něco přes 2500 obyvatel, ale přesto zde najdete všechno, co k městečku s pravou italskou atmosférou patří. Mezi nejkrásnější místa tady patří Piazza del Castello nebo Piazzeta della Chiesa del borgo.

Foto: Jambo Jambo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Piazzeta della Chiesa del Borgo v obci Montemerano

Dovolená v oblasti Toskánska je vždy jistotou. Tady ale mají ještě něco navíc. Klid malého kouzelného městečka, typická toskánská kuchyně a kaskádovité vodopády vytvářející malé bazénky plné vody z léčivého pramene. Co víc si přát?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz