Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Test z českých reálií pro cizince nezvládají ani mladí Češi. Kam se vytratil zájem o svět kolem nás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock Project / Creative Commons / pexels.com

Pokud chce cizinec, který žije na našem území, získat státní občanství, musí mimo jiné složit zkoušku z českého jazyka a z českých reálií. Jak jsme ale zjistili, s takovým testem mají problém i rodilí Češi.

Článek

Protože máme v naší rodině již několik let cizince, řešili jsme nedávno testy, které je nutné složit, aby takový cizinec získal české státní občanství. Kromě prokázání znalosti českého jazyka ve čtyřech rovinách, jedná se o poslech, psaní, mluvení a porozumění textu, musí cizinec uspět i v testu z českých reálií. To může být pro někoho velký kámen úrazu, neboť tento test prověřuje znalosti ze 16 základních okruhů, které jsou specifické pouze pro naše území.

V testu, který obsahuje 30 otázek, tak zkoušený dostane otázky například ze zvyků a tradic, z dopravních pravidel, ze znalosti záchranných složek ČR, ale třeba i z politického systému, z práva nebo z naší daňové soustavy. Samozřejmou součástí je i malá poznávačka památek a přírodních zajímavostí naší republiky.

Nás ale zajímalo, jak jsou na tom mladí Češi. Zda by v takovém testu uspěli s naprostým přehledem, či zda by s tím mohli mít dokonce značné problémy. Žijeme přece v době, kdy mladá generace často žije ve virtuálním světě a projevuje nezájmem o své okolí. Tato generace je i výrazně poznamenaná přerušením výuky v době covidové pandemie.

Využili jsme našich kontaktů a vzorový test byl zadán v maturitních ročnících na dvou středních školách v Praze. Celkem nám na něj odpovědělo 106 dospělých studentů, kteří měli těsně před maturitou. A dopadlo to bohužel ještě hůře, než jsme čekali. Přes 30 % studentů z tohoto vzorku by totiž české občanství nezískalo.

Pro úspěšné složení tohoto testu z reálií je třeba zodpovědět správně alespoň 60 % otázek. Vzhledem k tomu, že test obsahuje otázek 30, je hranicí úspěšnosti 18 správných odpovědí. Ze 106 studentů jich 32 odpovědělo na méně než oněch 18 otázek a v testu tak propadli. 14 studentů mělo dokonce méně než 10 správných odpovědí. A to je výsledek opravdu tristní.

Ti, kterým se test povedl, se pohybovali nejčastěji v rozmezí 20 až 25 bodů, nad 28 bodů se nedostal žádný ze studentů. Výsledky tak obecně potvrzují, že mladá generace nemá o život kolem sebe zájem. A my zkoušíme cizince z toho, co ani sami Češi nevědí.

Doufejme, že tato generace brzy pochopí, že příslušnost k národu je důležitou součástí jejich života. Přijetí kulturních a společenských hodnot je nezbytností. Nechci, a myslím, že ani nikdo z vás, se dožít toho, že další generace budou vědět o svém státě, o své historii a kultuře stále méně.

Až moc se totiž v dnešní době spoléhá na moderní technologie. Na co si přece všechno pamatovat, když to najdu na internetu. Internet má být ale pouze usnadněním našeho života, nikoli naším externím mozkem, který nosíme stále v kapse. Jestli se těchto nešvarů chceme zbavit, nezbývá nám nic jiného, než se znovu naučit myslet.

Vzorový test, který byl zadáván ve školách, najdete zde. Pokud budete mít chvilku, zkuste si ho sami vyplnit a v naší anketě můžete zadat váš výsledek. Snad bude lepší než ten studentský.

Anketa

Kolik otázek jste měli v testu správně?
Méně než 10
0,9 %
10-18
0,2 %
19-25
2,1 %
26-30
96,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3197 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz