Hlavní obsah
Aktuální dění

Tradice na prvního máje: Slaví pracující i zamilovaní, na řadu tradic se ale pomalu zapomíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Zivner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

První máj neboli první květen je v Čechách svátkem už od 19. století. Jeho původní význam byl ale zcela jiný, než jak byl chápán za komunistického režimu. Dnes už se jeho význam pomalu vrací. Jaké tradice už ale upadají v zapomnění?

Článek

Byl pozdní večer – první máj –

večerní máj – byl lásky čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas,

kde borový zaváněl háj.

Takto začíná báseň Máj od jednoho z nejslavnějších českých básníků 19. století Karla Hynka Máchy. Právě díky této básni se už v 19. století stal z tohoto dne svátek lásky. Ve 20. století však byl pro nás původní význam dne překryt nově vzniklým svátkem práce. Ten pak využívala zejména ke své propagandě komunistická strana po roce 1948. Na svátek lásky se tak trochu zapomnělo.

Vracet se začíná teprve po sametové revoluci na začátku 90. let. Dnes jej známe jako svátek zamilovaných. V jiných zemích a kulturách je ale tento den stále spojován pouze se svátkem práce. Jedná se o mezinárodní den oslavy pracujících, a tak i v našem kalendáři je tento den státním svátkem s označením Svátek práce.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Oslavy prvního máje na Letenské pláni v Praze v roce 1981

Tím, že Karel Hynek Mácha byl národním básníkem a tradice svátku lásky, nyní zamilovaných, se spojuje s jeho básní a celkově s jeho tvorbou, jedná o světový unikát. V sousedním zemích, ani v jiných světových státech svátek zamilovaných v květnu nenajdeme. Většina světa jej totiž slaví na svatého Valentýna dne 14. února. Mladí se tomuto trendu přizpůsobují i u nás a často je pro ně právě únorový svátek tím, kdy se svými protějšky prožívají romantické večery na oslavu jejich lásky. Svátek lásky Karla Hynka Máchy tak upadá v zapomnění.

Na tradice typu stavění máje, vylévání cestiček mezi domy milenců hašeným vápnem nebo malování srdcí tímto vápnem na dveře svých protějšků se již téměř zapomnělo. Mimochodem víte vůbec co je to stavění máje nebo májky?

Foto: Sveter / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Tradiční česká májka

Většina z vás už na tuto otázku zřejmě nebude schopna odpovědět. Jde o kmen stromu, který se v rámci této tradice zdobí. To je stavění máje. Dále se musí máj hlídat, aby vydržel po celou dobu jarních slavností. Je totiž jejich hlavním motivem. Staví, či stavěl se povětšinou 30. dubna nebo právě 1. května. Toť jedna z téměř zapomenutých tradic.

Jediná tradice, kterou ještě podstatná část našeho národa dodržuje, je ta, že se na prvního máje políbí pod rozkvetlým stromem, nejčastěji pod třešní, višní, břízou či jabloní. Celý měsíc květen je považován za měsíc lásky. Jaro už je v plném proudu, vše začíná rozkvétat, stromy se zelenají, květy rozvíjejí. Ideální čas na lásku a první jarní bláznovství.

Snad se alespoň tato krásná tradice udrží co nejdéle a nebudeme přijímat svátky, které nejsou původem naše, jen proto, abychom byli světoví. Pokud i vy chcete v tyto dny a vlastně i po celý květen uctít památku svátku zamilovaných i Karla Hynka Máchu vezměte svého milovaného či svou milovanou pod některý z rozkvetlých stromů a polibte se. Místo jako stvořené je k tomu Petřínský vrch v Praze. Tam k tomu budete mít tu správnou atmosféru.

A nezapomeňte na slova Karla Hynka Máchy.

Je pozdní večer – první máj –

večerní máj – je lásky čas;

hrdliččin zve ku lásce hlas:

„Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz