Hlavní obsah
Aktuální dění

Turecko chce do Evropské unie, ale není spíše asijským státem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Moonik / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Turecko se už léta snaží o to, aby bylo novým členským státem Evropské unie. Jeho část totiž leží v Evropě. Patří ale skutečně do Evropy nebo spíše do Asie? Tady jsou pro a proti.

Článek

První, co nás napadne, když budeme posuzovat, zda Turecko patří do Evropy, je to, jakou částí své rozlohy spadá do našeho kontinentu. Celková rozloha Turecka je 780 580 kilometrů čtverečních, z toho v Evropě leží pouze 23 763 kilometrů a v Asii zbylých 755 688 kilometrů. Jen pouhá 3 procenta jeho rozlohy tak leží v Evropě. Svým geografickým umístěním tak zcela jistě patří k Asii.

Další faktor, na základě kterého je možné příslušnost Turecka posuzovat, je přítomnost mešit na území státu. Křesťanských kostelů je totiž na území Turecka jen holé minimum, mnohonásobně převažují mešity. Jenže vzhledem k mnoha letům migrace to není něco, co by jiné evropské státy neměly. Mešity najdeme v mnoha evropských státech jako je například Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Kosovo, Severní Makedonie nebo Srbsko. Ty jsou ale Turecku geograficky blízké. Mešity však najdeme i ve vzdálených státech jako je Chorvatsko, Velká Británie, Španělsko, Francie, Irsko, Německo či Portugalsko. Jednu oficiální mešitu najdeme dokonce i na našem území, a to v Brně. Přítomnost mešit tedy není tím důvodem, který by Turecko řadil vysloveně k Asii.

Důvodem ale může být náboženství. 98 až 99 procent všech Turků jsou totiž muslimové. Opět to ale není náboženství, které by se v Evropě nevyskytovalo. V žádném z evropských států se však nevyskytuje v takovém měřítku. Podstatná část evropských států má zastoupení muslimů v náboženském složení svého státu menší než 1 procento. Například v Chorvatsku ale najdeme muslimů už ke 2 procentům, v Itálii či ve Slovinsku až 4 procenta. Ve velkých státech jako Německo či Francie se jejich přítomnost pohybuje mezi 5 až 10 procenty. To už rozhodně není zanedbatelné číslo.

Ve východních státech typu Bulharska či Černé Hory je islám zastoupen až pětinově, v Severní Makedonii či v Bosně a Hercegovině až z poloviny. Státy jako Albánie či Kosovo jsou vyloženě muslimské, kde počet vyznavačů islámu roste i přes 90 procent. Podle informací z roku 2010 v Evropě žilo téměř 45 milionů muslimů a jejich počet se od té doby ještě razantně zvýšil.

Turecko je však zemí, kde se v rámci islámu neprojevuje radikalismus a jedná spíše o umírněné větve. To je i důvod, proč můžeme do tohoto státu cestovat na dovolenou s pocitem bezpečí. V turistických destinacích se vám nestane, že by vás někdo odsuzoval, nebo se na vás díval skrz prsty jen kvůli tomu, že nejste muslim, ale křesťan. Tyto náboženství mohou na území tohoto státu kooperovat a tímto liberalismem se Turecko určitě řadí k Evropě.

Turecko se může stát členem Evropské unie, ale bude to ještě chtít splnit množství formálních náležitostí, které se pro vstup do našeho společenství požadují včetně ekonomické situace země.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz