Hlavní obsah
Hry

Tyhle optické iluze vás dostanou. Poznáte, co je skutečnost a co klam?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tó campos1 / Wikipedia Commons / volné

Optické iluze nás někdy dovedou pěkně klamat. Myslíme si, že odpověď je zcela jasná, pak ale užasle a nechápavě kroutíme hlavou nad tou správnou. Můžete si to vyzkoušet na třech optických iluzích, které jsme pro vás připravili.

Článek

První iluze se nazývá šachovnicová síťová iluze. Podívejte se na obrázek níže. Je na něm šachovnice, která má bílá a šedá pole. Pokud bychom obrázek chtěli tisknout, bude spotřebováno více barvy na pole A nebo B?

Foto: Pbroks13 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Optická stínová iluze

Každý, kdo se na šachovnici podívá jen zběžně, určitě odpoví, že méně barvy bude spotřebováno na pole B, protože je bílé, kdežto pole A je šedé. To je ale omyl. Na pole A i B bude spotřebováno přesně stejné množství barvy, protože barva těchto polí je naprosto totožná.

Je to způsobeno stínem, který vrhá válec. Přestože pole B by mělo být bílé, stín z něj udělá pole šedé stejně, jako je tomu u pole A. Nezdá se nám to, protože šedá pole v okolí jsou také daleko tmavší než ta, která ve stínu nejsou. Dobře je to vidět na srovnávacím obrázku.

Foto: Pbroks13 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Srovnání stejných odstínů barvy pole A a pole B

Druhá iluze je také záludná, říká se jí mřížková. Podívejte se na obrázek. Kříží se zde bíle linky. Zkuste spočítat počet černých teček v průsečících bílých linek.

Foto: Tó campos1 / Wikipedia Commons / volné

Mřížková iluze

Máte správné číslo? Nebo jste se k němu nemohli dostat, protože vám černé tečky neustále utíkaly? Jejich skákání z místa na místo se vám jen zdálo. V obrázku totiž žádné černé tečky v průsečících nejsou. Je to jen optický klam. Správná odpověď je tedy nula.

Jde o Hermannovu mřížku, která trápí vědce dodnes. Nikdo totiž zatím nebyl schopen uspokojivě vysvětlit, co způsobuje iluzi černých teček, které se po obrázku přesouvají.

Iluze Ponzo je další velmi známou iluzí, na kterou jen málokdo odpoví správně. Na obrázku je zobrazen jakýsi ležící žebřík, někomu to může připomínat vzdalující se železnici. V obrázku jsou také dvě oranžové úsečky. Která z těch oranžových linek je delší?

Foto: Tony Philips / Wikipedia Commons / volné

Iluze Ponzo

No není to očividné? Přece ta vrchní. Ale to je zase chybně. Jde o optický klam založený na tom, že se vzdálenost svislých černých úseček zmenšuje, jako by ona železnice mizela v dáli, ale my stále posuzujeme velikost oranžových úseček na dvojrozměrném obrázku.

Spodní oranžová úsečka působí kratší, protože se celá vejde mezi koleje a ještě tam zbyde místo, kdežto vrchní oranžová úsečka se mezi koleje nevejde a dokonce je přesahuje. Ve skutečnosti jsou ale obě tyto oranžové úsečky naprosto totožné.

Optické iluze si s námi prostě hrají. Matou náš mozek a smysly. Náš zrak jako by na okamžik vypověděl svoji funkci. Mozek nás zase nutí přemýšlet jen nad tím, co je logické, co známe a co nevybočuje ze všednosti.

Většina lidí na těchto optických iluzích naprosto pohoří a nezodpoví ani jednu otázku správně. Tak jak jste na tom vy?

Anketa

Kolik optických iluzí se vám podařilo odhalit?
Ani jednu.
7,1 %
Jednu.
18,8 %
Dvě.
45,9 %
Všechny tři.
28,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 85 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz