Hlavní obsah
Cestování

U italského města najdeme největší vodopád na světě, jaký kdy člověk vytvořil. Je tu už tisíce let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Geobia / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mramorové vodopády

Itálie je země mnoha krás. Můžeme v ní obdivovat krásnou přírodu, jedinečné památky, typickou gastronomii i stopy dávno zašlých civilizací. Má ale také mnoho unikátů. Mezi ně patří i největší uměle vytvořený vodopád na světě.

Článek

Město Terni má kolem sto tisíc obyvatel a nachází se v italském regionu Umbrie na cestě z Florencie do Říma. Jen osm kilometrů od tohoto města se ale nachází jeden světový unikát, který ohromí každého návštěvníka. Říká se mu Cascata delle Marmore neboli Mramorový vodopád. Je třístupňový, největší stupeň měří 83 metrů. Celková výška vodopádu dosahuje 163 metrů.

V porovnání s největšími přírodními vodopády světa nám může taková výška přijít zanedbatelná. Vždyť v Jihoafrické republice najdeme vodopád Tugela, který měří neuvěřitelných 983 metrů. I přesto je Mramorový vodopád v Itálii něčím jedinečný. Oproti Tugele je mohutný a nebyl vytvořený přírodou.

Vodopád u italského města Terni vytvořil člověk, konkrétně Římané, a to už před téměř 2300 lety. Obdivovat ho tak mohl již římský senátor Julius Caesar nebo egyptská královna Kleopatra. Ve svých dílech o něm psal Vergilius, později i George Gordon Byrne. Objevil se i v několika filmových snímcích. A stojí tu dodnes. Nezměněn v celé své kráse jako připomínka umění staré civilizace. Důvod pro jeho zbudování byl prostý.

Řeka Velino byla už za dob starých Římanů netypická tím, že se nevlévala do žádné jiné řeky nebo moře tak, jak bývá zvykem. Končila nedaleko města Rieti, kde vytvářela rozsáhlé močály. Jenže takové močály byly pro tehdejší obyvatele velkým nebezpečím. Nešlo o možné utonutí v nich, ale zejména o malárii, kterou přenášeli místní komáři. A tak bylo nařízeno, že přebytečná voda z těchto oblastí musí být svedena do blízkého jezera, odkud bude odvedena umělým korytem až na okraj srázu. Ze srázu se pak kaskádami dostane do řeky Nera. Nebude močálů, nebude malárie.

Foto: Tulumnes / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Vrchní část Mramorového vodopádu

Od dvacátých let minulého století funguje vodopád také jako vodní elektrárna. Turisté tak k němu mají velmi omezený přístup. Přístupný je pouze o víkendech. Za to tu ale na turisty čeká nejedno překvapení. Na trase kolem vodopádu se nachází hned několik vyhlídek, ze kterých je na něj nádherný pohled. Lidé zde mohou pořídit jedinečné fotografie. Kolem poledne se pak ozve siréna, která varuje všechny příchozí, aby se nedržovali v blízkosti vodopádu. Chystá se totiž velké představení.

Ke sledování této jedinečné show je určený balkon milenců, odkud se vám naskytne ten nejlepší výhled. Pak se otevřou stavidla a vodopádem protéká tolik vody, jako v dobách, kdy byl zbudován. Průtok se odhaduje na 300 metrů krychlových za sekundu.

Návštěva Mramorového vodopádu je něčím jedinečným a ukazuje nám, co už byli dávné civilizace schopné vybudovat před několika tisíci lety. Stejně jako egyptské pyramidy i Mramorový vodopád patří ke starověkým divům.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz