Hlavní obsah
Cestování

Uprostřed italského jezera stojí zvonice, pozůstatek zatopeného města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Když budeme v horských údolích severní Itálie hledat město Curon, zmínky o něm zcela jistě objevíme, ale město samotné jako by zmizelo z povrchu zemského. Přesněji řečeno zmizelo pod vodní hladinou.

Článek

Město Curon zde stálo již od středověku a leželo přímo na obchodní cestě mezi dnešním Německem a Itálií. Místo, kde dříve stávalo, je obklopené impozantními horami. Je popisováno jako městečko s malebnou atmosférou a tradičním horským životem. Bylo zde vše, co tehdejší lidé k životu potřebovali. Domy, obchody, kostely. Největší dominantou byla zvonice.

V polovině 20. století však bylo rozhodnuto, že se zde bude stavět přehrada, což bude mít za následek kompletní zatopení celého tohoto města. Lidé tak museli opustit svá obydlí a v roce 1950 město pohltila voda. Zatopeno bylo prakticky vše. Jen jednu jedinou věc, která nám existenci tohoto města připomíná, můžeme dodnes v jezeře spatřit. Největší dominantu Curonu, zvonici.

Foto: Sander van der Wel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sander van der Wel CC BY-SA 3.0

Její vrchní část vystupuje z jezera a na člověka působí opravdu zvláštní dojmem. Vždyť byla svědkem zatopení celé obce a tragédie pro mnoho občanů Curonu, kteří se museli odstěhovat. Hory v pozadí, hladina jezera a zní vystupující zvonice. Kdo neuvidí na vlastní oči, neuvěří.

Jezero, ve kterém můžeme vystupující zvonici spatřit, se jmenuje Reschensee. To je zcela jistě německý název, přestože se nacházíme již ve vnitrozemí Itálie. To zde ale není výjimkou. Takto na severu Itálie objevíme mnoho měst i přírodních útvarů, které jsou pojmenovány v německém jazyce, k většině však existuje méně používaný italský ekvivalent. Pro toto jezero se používá označení Lago di Resia, v češtině Resijské jezero.

Od roku 1950, kdy došlo k zatopení Curonu, přitahuje zvonice pozornost nejen obyvatel z okolí, ale i mnoha turistů a fotografů z celého světa. Takové místo byste totiž jinde na planetě jen těžko hledali. Unikátnost jezera láká každoročně tisíce návštěvníků. Někteří sem jezdí ze zvědavosti, někteří pro krásné fotografie, ale jiní jen obdivují tento zvláštní symbol minulosti, který jim připomíná, co se tu kdysi odehrálo.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zairon CC BY-SA 4.0

Není divu, že se toto tak trochu tajemné místo stalo i ve 20. století základem pro mnoho legend. Povídá se, že při zatopení města bylo slyšet mohutné vyzvánění zvonů z věže, které mělo symbolizovat přicházející katastrofu. Jiné legendy zase praví, že zvonice stále zvoní, ale její zvuk se line pod vodní hladinou. Pouze v některých určitých nocích je slyšet i v blízké obci. Avšak zvony byly ze zvonice před zatopením demontovány. Tyto legendy turistickému ruchu prospívají a zvyšují zájem o návštěvu zatopeného Curonu. Časté jsou i zimní návštěvy těchto míst, neboť jezero mnohdy zcela zamrzá a dobruslit se dá až přímo ke zvonici.

Tajemný ráz jezera se zatopenou zvonicí a legend využili v roce 2020 Italové pro umístění děje hororového seriálu pojmenovaného po zmizelé vesnici, Curon. Místo dodává seriálu unikátní atmosféru a naopak seriál vyvolává v těch, co jej sledují, zájem o tuto lokalitu. Snad nejen o zvonici, ale i o celé město Curon a jeho historii. Nevnímat totiž okolní zatopené město a osudy těch, kteří museli z města odejít, by bylo velmi krátkozraké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz