Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Uspěli byste u maturity? Připravili jsme pro vás typové úlohy, které studenti nezvládají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: George Becker / Creative Commons / pexels.com

Že je pro studenty státní maturita peklem, není pochyb. Přitom pro složení maturity z matematiky stačí 33% úspěšnost. Na základě typových úloh jsme pro vás připravili pět maturitních otázek.

Článek

Pokud si chcete vyzkoušet, zda byste uspěli u státní maturity, níže naleznete pět námi vytvořených úloh, které odpovídají typovému zadání příkladů u maturity. Vzhledem k nízkým požadavkům na složení zkoušky vám stačí zodpovědět dvě z těchto úloh. Zvládnete to?

1.

Obchod s potraviny utržil v červenci tři pětiny toho, co utržil v červnu. Určete, o kolik procent utržil obchod více v červnu než v červenci.

Správné řešení:

Obchod utržil v červenci pouze tři pětiny toho, co v červnu, tedy 60 % červnové tržby. Nejlepší je si to představit v číslech. Proto si pro ilustraci zvolíme červnovou tržbu 10 000 Kč. Pak v červenci utržil obchod 6 000 Kč. Teď už jen porovnat, jaký je procentuální rozdíl mezi 6 a 10 tisíci. A to je 66,6 %. Obchod tedy utržil v červnu o 66,6 % více než v červenci.

2.

Zaměstnavatel nabízí svým zahraničním zaměstnancům příspěvek na bydlení ve výši 100 euro na byt o rozloze 40 metrů čtverečních. Pro jiné rozměry se přepočítává adekvátně dle výměry. Čeští zaměstnanci dostávají odpovídající příspěvek na základě přepočtu 24,5 Kč za euro. V jaké výši dostávají čeští zaměstnanci příspěvek na byt o rozloze 30 metrů čtverečních.

Správné řešení:

Příspěvek na 40 metrů čtverečních je 100 eur, tedy na 30 metrů čtverečních to bude 75 eur. To pak přepočítáme dle kurzu, tedy krát 24,5 a získáme výsledek. Příspěvek na bydlení pro Čechy s bytem zadané velikosti je 1837,50 Kč.

3.

Rozhodněte o pravdivosti tvrzení:

Kalhoty byly v červenci o 50 % levnější než v červnu a v srpnu se jejich cena zvýšila na 150 % červencové ceny. Cena kalhot byla v červnu a srpnu stejná.

Správné řešení:

Nejlépe uděláme, když si opět dosadíme nějakou částku. Dejme tomu, že v červnu stály kalhoty 2000 Kč. Pak v červenci stály jen polovinu, tedy 1000 Kč. No a v srpnu se jejich cena o polovinu zvýšila, byla tedy 1500 Kč. Tvrzení NENÍ správné.

4.

Rozhodněte o pravdivosti tvrzení:

Trhovec prodal 40 % rajčat za plnou cenu a zbývající rajčata s 25% slevou. Trhovec utržil za rajčata tolik, jako by je všechny prodal s 15% slevou.

Správné řešení:

Nikdy nás nezklame, když si nějakou hodnotu zvolíme. Dáme si původní cenu rajčat na 100 Kč. A dejme tomu, že jich měl 20 kg. Když prodal za plnou cenu 40 % všech rajčat, jedná se o 8 kg po 100 Kč. Tedy utržil 800 Kč. Ostatní prodával s 25% slevou, tedy za 75 Kč, a prodal jich 12 kg. Za tyto rajčata tak utržil 900 Kč. Celková tržba byla 1700 Kč.

Kdyby je prodával všechny s 15% slevou, tedy za 85 Kč kilogram, utržil by celkem 1700 Kč. Toto tvrzení JE tedy správné.

5.

Rozpuštěním 3 gramů účinné látky ve vodě jsme vytvořili roztok. Hmotnost účinné látky tvoří 6 % hmotnosti roztoku. Vypočtěte, v kolika gramech vody jsme účinnou látku rozpustili.

Správné řešení:

3 gramy účinné látky tvoří 6 % celkové hmotnosti roztoku. 1 gram účinné látky jsou tak 2 % celkové váhy. Z toho jasně vyplývá, že celková váha roztoku je 50 gramů. Ale pozor. Není to váha vody. Abychom zjistili váhu vody, musíme od celkové váhy roztoku odečíst váhu účinné látky. Celková váha vody je tedy 47 gramů.

Tak na kolik otázek jste odpověděli správně? Složili byste maturitu?

Anketa

Kolik úloh jste zodpověděli správně?
Ani jednu.
7,4 %
Jednu.
2,8 %
Dvě.
5,5 %
Tři.
12,4 %
Čtyři.
19,8 %
Všech pět.
52,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 217 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz