Hlavní obsah
Názory a úvahy

V Česku je alkohol levnější než voda nebo limonáda. Mladí ho konzumují ještě pod zákonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ryutaro Tsukata / Creative Commons / pexels.com

Taky se vám stane, že si jdete posedět do restaurace a přemýšlíte, co si dáte k pití? Když se ale podíváte do nápojového lístku zjistíte, že nejlevnější nápoj, který mají, je pivo. Někdy je levnější než voda z kohoutku s plátkem citronu.

Článek

To, že je pivo v Česku levnější než voda, platilo v Česku už před mnoha lety. Bohužel to platí stále a po celé republice. Nejmarkantnější je to samozřejmě v Praze. Domácí limonády jsou prakticky vždy dražší než pivo. A přitom se jedná jen o vodu, perlivou či neperlivou, smíchanou se sirupem, někdy doplněnou o pár kousků čerstvého či zmraženého ovoce.

Někdy se nad cenu piva dostanou i lahvové limonády o obsahu kolem čtvrt litru či neochucené minerální vody o stejném obsahu. Výjimkou není ani to, že je pivo levnější než džbán vody z kohoutku s plátkem citrónu a možná i lístečkem máty.

Ceny nealkoholických nápojů jsou v restauračních zařízeních někdy tak přemrštěné, že návštěvník, který nechce tolik utratit, zvolí raději právě český národní alkoholický nápoj. Jednoduše se dá říci, že vyšší ceny u nealkoholických nápojů vedou obecně k vyšší konzumaci alkoholu, což potvrzují i odborníci.

Možná si řeknete, že rozdíl v průměru mezi deseti a třiceti korunami, mezi levnějším alkoholickým nápojem a dražším nealkoholickým přece nepovede lidi k alkoholu. To je ale otázka preferencí. Velmi náchylná je k tomu mladá generace. Více peněz za nealkoholické pití při posezení s kamarády se jim dávat nechce. Deset až třicet korun je pro ně dost podstatná položka. Své výdaje se tak snaží snížit tím, že si dají právě pivo. A riziko vzniku závislosti se zvyšuje.

Česká společnost je totiž nastavená tak, že pivo do alkoholu často ani nepočítá. Zdravotní problémy, které může mít člověk z konzumace piva jsou samozřejmě méně závažné než problémy, které může mít z konzumace tvrdého alkoholu. Ale veškerý alkohol bez rozdílu, tedy včetně piva, s sebou nese stejné riziko. Riziko vzniku závislosti, která nás může vyřadit z běžného života.

Česko patří mezi země s nejvyšší konzumací alkoholu na světě. Piva se tu vypije úplně nejvíce. Zároveň však máme ještě jedno smutné evropské prvenství. Máme nejvyšší konzumaci alkoholu v jakékoli formě mezi dětmi a mladistvými. Skoro všichni patnáctiletí už mají s alkoholem zkušenost a přibližně dvě třetiny středoškoláků pijí alkohol pravidelně. A to už je alarmující.

Podle průzkumů z roku 2016 vykazuje téměř pětina všech obyvatel Česka rizikovou konzumaci alkoholu. A to nemůžeme přehlížet. Je zde kolem 2 milionů našich spoluobčanů, kteří mohou snadno sklouznout k závislosti.

S tím, že je pivo levnější než nealkoholické nápoje, by se mělo okamžitě něco dělat. Alespoň jeden z nápojů, který je možné si objednat, by měl být vždy levnější než jakýkoli alkoholický nápoj. A tak to bohužel vždy není. Pak by se riziko toho, že si lidé kvůli finanční úspoře objednají alkohol, značně eliminovalo. Alkohol jako takový má na lidské zdraví velmi špatný vliv a jednou už může být pozdě s ním přestat.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz