Hlavní obsah
Cestování

V Česku najdete nejhlubší zatopenou jeskyni na světě i unikátní mlýn poháněný turbínou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Harold / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Česko je sice malá země, ale najdete v ní mnoho monumentálních památek i krásné přírody. Dokonce má i několik světových nej. A právě dvě z těchto světových nej vám zde představíme.

Článek

Česko má všechno, co může člověk k životu chtít. Schází nám pouze moře a velehory. Málokdo by asi tušil, že v Česku najdeme i mnoho světových prvenství kulturního i přírodního bohatství. V Praze například najdete největší hradní komplex na světě zvaný Pražský hrad. Ale o památkách dnes úplně mluvit nechceme. Připravili jsme si pro vás dvě světová prvenství z přírody a techniky.

Prvním takovým prvenstvím je nejhlubší zatopená jeskyně na světě. Rezervací Hůrka u Hranic tam protéká řeka Bečva. Na jejím pravém břehu se nachází zmiňovaná jeskyně. Můžete ji znát pod mnohými názvy jako je například Kmotrův důl nebo Kmotrova tůň. Oficiální název této propasti je však Hranická propast.

Foto: Jiří Komárek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Suchá část Hranické propasti se zatopenou jeskyní v dolní části

Výzkum, který v Hranické propasti proběhl, odhalil, že nezatopená část od hladiny vody na povrch měří téměř 70 metrů. Část, která je pod vodou je pak nejméně další 404 metrů hluboká. Zatím není známá celková hloubka, neboť při tomto výzkumu došlo výzkumníkům vodící lano. Ani v celkové hloubce 474 metrů se tak výzkumníci nedostali na úplné dno. Jiné zdroje uvádějí hloubku podle nových měření 519,5 metru a opět bez dosažení dna. Můžeme se tedy jen domnívat, kolik metrů ke dnu ještě zbývá. Podle odhadu z roku 2020 by však mohlo jít až o jeden kilometr hlubokou zatopenou část.

Do té doby se nejhlubší propast nacházela v Itálii a nesla název Pozzo del Merro. Těmito měřeními ale byla svého prvenství zbavena. Pokud by se skutečně potvrdila kilometrová hloubka Hranické propasti, stal by se z Hranické propasti div, který jinde na světě nemůžete najít.

Dalším světovým unikátem je větrný mlýn. A co může být na takovém větrném mlýnu tak zvláštního, že může jít o světové prvenství? Tento mlýn je poháněn Halladayovou turbínou a jako takový je už jediný na světě. Najdeme ho v Ruprechtově u Vyškova a původně měl klasický lopatkový pohon. Ten byl ale zničen při velký bouři na konci 19. století, a tak byla do mlýna instalována právě tato dnes již vzácná Halladayova turbína.

Foto: David Kennedy / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Větrný mlýn v Ruprechtově

Mlýn jako stavba vám připomene mlýny z obrazů holandských malířů. Skrývá v sobě ale ještě jeden unikát. Má otočnou střechu. Na ní je umístěna zmiňovaná turbína, která se otáčí ve výšce 16 metrů. Úctyhodný je i její průměr, ten je zhruba 10 m a váha celého kolosu je 2 tuny.

Tento větrný mlýn je ve skvělém stavu, protože prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Je tak běžně přístupný veřejnosti. Často se tu pořádají různé výstavy, výjimkou nejsou ani soukromé akce. Pro milovníky netradičních zážitků je možné se ve mlýně i ubytovat a strávit tu noc.

Česká republika nabízí takovýchto světových unikátů nespočet, je tedy jen na vás, jaký si vyberete. Jedná se o místa ideální pro výlet v parném létě i v příjemném počasí jara a podzimu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Turbína

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz