Hlavní obsah
Cestování

Italské Versailles u Neapole: Nádherné zahrady napájené akvaduktem se 78 metrů vysokým vodopádem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miguel Hermoso Cuesta / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Itálie je zemí nádherné přírody, unikátních památek i malebných měst a vesniček. Neapol je hlavním městem jihu. A hned na jejím okraji najdeme zahrady přezdívané italské Versailles a desítky kilometrů dlouhý akvadukt.

Článek

Caserta je jedním z nejkrásnějších a nejromantičtějších míst v Itálie. Pokud se zrovna nacházíme v Neapoli, nemusíme za ní cestovat daleko. Nachází se prakticky hned za hranicemi města. Označuje se tak celý městys, ale i nádherný zámek a romantické zahrady, které si právem vysloužily označení italské Versailles.

Foto: Carlo Napolitano / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Královský palác v Casertě

Místní zámek je o poznání mladší než jeho francouzská předloha. Pochází z poloviny 18. století, ale se zámkem ve Versailles si v ničem nezadá. Označuje se jako Reggia di Caserta neboli Královský palác v Casertě. Každý rok jeho brány uvítají přibližně tři čtvrtě milionu návštěvníků. Je zapsán na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Na první pohled vám sice bude jasné, že slávy versailleského zámku nedosahuje, ale některé interiéry jsou i krásnější.

Foto: Tango7174 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér královského paláce v Casertě

K zámku patří 120 hektarů rozlehlý park, který se od táhne do délky tří kilometrů. Je rozdělen na dvě části. Na italskou zahradu, která zabírá většinu rozlohy parku a na zahradu anglickou. Na území italské zahrady najdete mnoho fontán, rybníčků, květinových záhonů a soch, které jsou zde v naprosté symbióze s okolní přírodou.

Foto: Flaviafors / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zahrady v Casertě

Anglickou část parku si při stavbě komplexu objednala sama královna Marie Karolína, která byla sestrou francouzské královny Marie Antoinetty a dcerou panovnice, která vládla i na našem území, Marie Terezie. Jedná se o jednu z prvních anglických zahrad na italském území.

Park je často využíván i světovými filmaři. Natáčely se tu například některé scény z prvních dvou epizod série Star Wars, třetí pokračování Mission Impossible nebo Andělé a démoni Dana Browna.

Foto: Twice25 & Rinina25 / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Pohled na část zahrad i s velkým vodopádem

Na konci parku se nám naskytne neuvěřitelná podívaná na vodopád. Ten je sice umělý, ale i tak naprosto kouzelný. Jedná se o kaskádovitý vodopád, který do nádrže pod ním padá z celkové výšky 78 metrů. Vyjít můžeme po dvou schodištích, které vedou po jeho stranách, až tam, kde tato kaskáda začíná. Obě tato schodiště končí v uměle vytvořené jeskyni. Z vrcholu se nám naskýtá jedinečný pohled na celé zahrady a královský palác, vidět ale můžeme i ostrov Ischia nebo vulkán Campi Flegrei.

Foto: Miguel Hermoso Cuesta / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

78 metrů vysoký vodopád v zahradách v Casertě

Pokud by vám byl tento park málo, přímo do zahrad ústí 38 km dlouhý akvadukt, který místní park včetně velkého vodopádu zásobuje vodou. Akvadukt Carolino je v perfektním stavu a vypadá trochu jinak, než jak jsme na italské viadukty zvyklí . Většina těch, co většinou vídáme na fotkách nebo na našich výletech, jsou jen zbytky původních akvaduktů pocházející z období antiky. Tento akvadukt se začal stavět spolu se zahradami na konci 18. století.

Foto: Kris De Curtis / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Akvadukt zásobující vodou zahrady v Casertě

Vodu sem akvadukt přináší až z úpatí hory Taburno. Obzvláště ceněné a turisty vyhledávané jsou však mosty před hluboká údolí, kterými tento viadukt prochází. Menších mostů najdeme na jeho trase hned několik, ale ten největší vede přes údolí Maddaloni ve výšce téměř 56 metrů s celkovou délkou 529 metrů.

Návštěva královského paláce a zahrad v Casertě vás ohromí. Stejně tak jako celá Neapol. A kdo má sportovního ducha, může se vydat po stopách akvaduktu zvaného Carolino až na úpatí hory Taburno, kde sbírá vodu z pramenů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz