Hlavní obsah
Cestování

V Itálii už je více než 20 tisíc měst duchů. V dalších se prodávají domy za pár korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maurizio Moro5153 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Italský poloostrov se potýká s problémem stále většího množství měst duchů. Přestože se vláda a další instituce snaží do těchto oblastí život vrátit, moc se jim to nedaří. I přesto jsou města hojně navštěvována turisty, které láká tajemno.

Článek

O městě duchů už jste možná slyšeli. Jedná se o obec, kterou najednou nebo postupně opustili prakticky všichni její obyvatelé. Město jako takové ale zůstalo stát. Můžeme se tak procházet uličkami zcela prázdného města a pociťovat zvláštní atmosféru, kterou touto místo oplývá.

Důvodů, proč taková místa vznikají, může být hned několik. Nejčastějším důvodem jsou zemětřesení a sesuvy půdy. Lidé se bojí, že se tyto přírodní katastrofy budou opakovat. Berou to jen jako otázku času, kdy se to stane znovu. Proto raději volí bezpečnější místo k bydlení.

Dalším velmi častým důvodem vzniku takových měst jsou ekonomické problémy. Lidé nechtějí bydlet ve vesnicích na vrcholcích kopců se špatným dopravním spojením do okolních měst. Odcházejí tedy za práci a za životem do měst, která leží v údolích, na pobřežích, či jsou dobře dopravně dostupná.

Foto: Colar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Opuštěný klášter v obci Monteruga

Problémem je, že se stále více italských obcí postupem času stává právě městy duchů. V posledních letech se radnice obcí, které se takto začínají vylidňovat, snaží přilákat nové obyvatele, kteří by město nebo vesnici zachránili. Nabízejí pak domy za jediné euro s příslibem rekonstrukce domu. Bohužel však je jen otázkou času, kdy z takové obce bude další město duchů. A Itálie si s tím neví rady.

Přestože se jedná o jev veskrze negativní, lidé si jsou na něm schopni najít i to pozitivní. Z prázdných měst se stávají výletní a turistické destinace, kam si návštěvníci přijíždějí na vlastní kůži vyzkoušet atmosféru, kterou nabízí zcela prázdné a opuštěné město se zchátralými domy. Pocit je to vskutku zvláštní, trochu tísnivý, tajemný, ale ten zážitek ve vás zůstane na celý život.

Mezi ty nejznámější města duchů patří například Craco poblíž známého města Matera. Už na začátku 20. století odtud lidé začínají odcházet, neboť se město nachází v neúrodné horské oblasti. Na konci 60. let zde dochází po velkém zemětřesení k sesuvům půdy, které narušují vodovodní a kanalizační síť. O pár let později je nařízeno vystěhování všech zbylých obyvatel.

V obci Monteruga na podpatku Itálie pracovala většina obyvatel na místní farmě. Po její privatizaci v 80. letech však většina místních obyvatel z města odchází. Neuspěly ani pokusy podnikatele Zampariniho, který kolem roku 2000 plánoval, že z obce udělá turistickou destinaci.

Foto: Davide Papalini / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Bussana Vecchia byla 70 let opuštěná

Bussana Vecchia bývalo město v Ligurii na hranicích s Francií. Opuštěno však bylo již v roce 1887 kvůli silnému zemětřesení a od té doby jen chátralo. Teprve po roce 1960 se sem začíná vracet život díky skupině umělců, kteří si zde vytvořili své ateliéry. Dnes zde najdete řemeslné obchody, restaurace i kavárny. I tak se dá takové město zachránit.

Foto: Villlamania / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Do Bussana Vecchia se vrátil život

Většinou se jedná o města, která v době, kdy tam ještě lidé bydleli, musela být krásná. Typicky italské vesničky a městečka na kopci v obklopení nádherné přírody. Křivolaké uličky, obchůdky, kavárničky. Dnes po nich nezbylo prakticky nic. I tak je ale ohromným zážitkem takové prázdné město navštívit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz