Hlavní obsah
Cestování

V Německu najdeme pohádkový hrad šíleného krále, který se stal předlohou pro Disneyho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Impracticaljokeman / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nejdelší hranici má Česko s Německem. A právě v tomto našem sousedním státě najdeme mnoho jedinečných míst, která určitě stojí za návštěvu. Patří k nim i pohádkový hrad, který se stal předlohou pro hrad v pohádce Walta Disneyho.

Článek

Bavorsko je jednou ze spolkových zemí Německa, která těsně sousedí s Českou republikou. A právě v ní se nachází jeden z nejkrásnějších zámků na světě. Někdy se mu přezdívá zámek šíleného krále, ale oficiálně ho na mapě najdeme jako Neuschwanstein. Stojí zde od druhé poloviny 19. století a je to jeden z nejvyhledávanějším turistických cílů celého Německa.

Zámek jsme mohli spatřit v několika filmech, ale především ho můžete znát z loga společnosti Walta Disneyho. Podle Neuschwansteinu byl vytvořen zámek v disneyovské pohádce Šípková Růženka a jedná se také o ústřední atrakci v zábavních parcích Disneylandu. Vzhledem k tomu, že se jedná o jedny z nejsledovanějších pohádek již přes 100 let, zná podobu zámku každé malé dítě.

Zámek má připomínat středověký hrad. Tomu pomáhá nejen jeho vzhled, ale i fakt, že se nachází na vysoké skále nad okolním terénem, což bylo pro pozdější zámky poněkud netypické. Po architektonické stránce je Neuschwanstein směsicí snad všech stavebních stylů. Je to mix zejména novogotiky, novoromantismu a historismu. Za obdiv stojí především trůnní sál nacházející se v interiérech zámku, který byl navržen dle interiéru istanbulské mešity Hagia Sofia.

Foto: Josef Albert / Wikipedia Commons / volné dílo

Trůnní sál na zámku Neuschwanstein

Postavit ho nechal Ludvík II. Bavorský, kterému se přezdívalo šílený král. Tuto přezdívku si vysloužil během doby své vlády. Více než o vládnutí se totiž zajímal o pohádky a často se ztrácel ve svých fantaziích. Byl to celoživotní snílek. Chodil oblékaný v historických kostýmech, spával přes den a byl vzhůru zejména v noci. Nechával si stavět nákladné pohádkové hrady, na kterých trávil mnoho času.

Když mu ale bylo dvacet let, přišel o přední zuby a ztratil své sebevědomí. Byl však vášnivým milovníkem hudby Richarda Wagnera, a tak z něj učinil svého dvorního skladatele. Ludvík Bavorský k němu choval takový obdiv, že mu dal finanční prostředky na splacení veškerých skladatelových dluhů a po vzájemné domluvě mu chtěl nechat postavit i vlastní jedinečnou operní scénu. Tou měl být právě zámek Neuschwanstein. Jenže tehdy Radě ministrů došla trpělivost. Wagnera vyhnali z Bavorska a Ludvíka zbavili svéprávnosti. Byl uvržen do domácího vězení na hradě Berg. Tam ale strávil pouhé dva dny. Zemřel za dosud nevyjasněných okolností při procházce k blízkému jezeru, ze které se nevrátil živý. Dožil se pouhých 22 let.

Zámek byl dostavěn až zhruba rok po Ludvíkově smrti, přestože v něm panovník už při stavbě přebýval s několika sluhy. Do trůnního sálu měl být původně instalován honosný trůn, nezbyly už na něj ale finance. Zámek byl brzy uzavřen a nikdo se o něj nestaral. To vedlo k postupnému chátrání. Až o mnoho let později byla provedena jeho rekonstrukce a po druhé světové válce se otevřel veřejnosti, takže je dnes možné navštívit jak jeho interiéry, tak místa kolem hradu. Je to vskutku úchvatná stavba.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Zámek Neuschwanstein

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz