Hlavní obsah
Cestování

V Praze se můžete projít po zbytcích Juditina mostu, zachovány zůstaly i některé mostní oblouky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EV public relations / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Oblouk původního Juditina mostu

Většina Čechů si myslí, že Juditin most je dávnou minulostí. Jenže to není tak úplně pravda. V Praze můžeme nalézt hned několik míst, kde se po něm či pod ním můžeme projít. A my vás na ně vezmeme.

Článek

Karlův most je dnes jednou z nejvýznamnějších pražských památek, které jezdí do Prahy obdivovat nejen lidé z celého Česka, ale i miliony turistů ze zahraničí. Základní kámen tohoto mostu byl položen v roce 1357 a až do roku 1841 byl jediným pražským mostem přes Vltavu. Karel IV. nechal tento most postavit z jednoho prostého důvodu. Předchozí kamenný most, který tu stával, strhla v roce 1342 povodeň.

Foto: Ludek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Původní dláždění Juditina mostu na rohu Křižovnického náměstí

Mluvíme o Juditině mostu, o nejstarší kamenném mostu v českých zemích a jednom z nejstarších mostů Evropy severně od Alp. Stával v Praze již od poloviny 12. století zhruba ve stejných místech jako dnes najdeme právě Karlův most. Povodeň ho sice poničila natolik, že nebylo možné jej nadále používat, avšak až do dnešních dnů se zachovalo hned několik jeho významných fragmentů. Projít se tak dnes můžeme po jednom z oblouků Juditina mostu, navštívit lze i jeho mostecké věže. Pojďte s námi objevit hned pět míst, kde Juditin most zůstal neporušený.

Foto: Jklamo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zdivo Juditina mostu v Muzeu Karlova mostu

Prvním z míst, které najdeme na Křižovnickém náměstí před Karlovým mostem na Starém Městě, je kus dlažby z původního Juditina mostu, který je dnes začleněn do chodníku u silnice z boku kostela svatého Františka z Assisi. Zhruba v těchto místech se na Juditin most vcházelo. Juditin most byl tak umístěn na staroměstské straně o několik metrů severněji než dnešní Karlův most. Když půjdeme po Křižovnickém náměstí dál, objevíme i další dva, o poznání větší, fragmenty Juditina mostu. V Muzeu Karlova mostu se zde můžeme podívat do podzemí křižovnického kláštera, kde se nachází část zdiva Juditina mostu, a vedle tohoto muzea podél křižovnického kláštera se můžeme projít po jeho zachovalém mostním oblouku.

Foto: Commons Rooke / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Přístaviště v oblouku původního Juditina mostu

Vzhledem k tomu, že je mostní oblouk začleněn do dnešní zástavby, jako součást původního mostu sice nepůsobí, můžeme se však dostat až pod něj, odkud budeme mít nádherný výhled na tento velmi zachovalý fragment. Z pod oblouku Juditina mostu, kde je dnes přístaviště, vyjíždějí některé výletní lodě na Vltavu. Na konci oblouku se pak tyčí staroměstská mostecká věž, která je dnes součástí křižovnického kláštera a asi by nás ani nenapadlo, že byla kdysi vstupní branou Juditina mostu.

Foto: Draceane / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Staroměstská mostecká věž Juditina mostu jako součást Křižovnického kláštera

Více než tento fragment ale zaujme malostranská mostecká věž původního mostu. Tu totiž všichni dobře známe. Když přejdeme Karlův most, nachází se tam totiž hned dvě spojené věže. Ta vyšší byla postavena jako mostecká věž Karlova mostu, ta nižší tu zde stála již jako věž původního mostu. Právě proto je zdejší brána, kterou vstupujeme na Malou Stranu, od Karlova mostu odkloněna bokem více k severu. Juditin most totiž na staroměstské straně začínal o několik metrů severněji než Karlův most, ale před ústím na Malou Stranu se most začal stáčet a končil zhruba ve stejném místě, kde končí most dnes. Další fragmenty se pak nachází ve sklepích domů na Malé Straně.

Foto: Alf van Beem / Wikipedia Commons / CC0

Vlevo mostecká věž Juditina mostu, vpravo mostecká věž Karlova mostu

Po stopách Juditina mostu se může vypravit každý. Je to procházka a zážitek, který si určitě užije každý. Vždyť projít se po mostě, o kterém si většina lidí myslí, že již skoro 700 let neexistuje, se nám nepoštěstí každý den.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz