Hlavní obsah
Věda

Vědci se stále pokouší křížit člověka s dalšími živočichy. Povedlo se jim to s opicí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: quentindr / Wikipedia Commons / volné

Křížením druhů se vědci zabývají už pěknou řádku let. Ač je tento vědní obor mnoha lidmi zatracován, pokusy pokračují. V roce 2021 se vědcům podařilo vytvořit embryo křížence člověka a opice.

Článek

Pokusy o zkřížení člověka s dalšími živočichy jsou stále častejší. Většinou se ale jedná o pokusy neúspěšné. Teprve před dvěma lety se vědcům podařilo upravit opičí embryo tak, že obsahovalo lidské buňky. Ze 132 vajíček opice druhu makak 94 vykazovalo prvky křížence mezi opicí a člověkem. 91 z nich nepřežilo 11. den, ale 3 embrya přežila 20 dnů. Zatím takové pokusy uspěly pouze u prasat nebo u myší při jejich křížení s člověkem.

Věda tedy stále postupuje kupředu a za nějaký čas nebude takové křížení nic neobyčejného. Co je ale neetické a co je hlavním důvodem, proč většina lidí takové pokusy odmítá, je účel využití takového křížence, pokud by se jej povedlo přivést k životu. Takto vytvořený kříženec má totiž posloužit k testování léků a zkoumání plodu v prvních týdnech svého života.

Vědci takové křížence považují za modely, na kterých mohou provádět pokusy, které by jinak na člověku provádět nemohli. Jednou by vědci chtěli dospět k tomu, že v těle zvířete budou pěstovat lidské orgány, které budou následně moci zkoumat, nebo dokonce transplantovat nemocným lidem.

O podobných pokusech se hovořilo již dříve, ale žádný z nich nebyl prokázán jako skutečný. Šlo například o Stalinův experiment zkřížení člověka s opicí. V roce 2018 se mluvilo o tom, že se Američanům povedlo zkřížit člověka se šimpanzem.

Objevuje se řada názorů, že takové zacházení s tvorem, přestože se jedná o křížence, je krajně neetické a nemorální a nemělo by se v něm pokračovat. Kříženci mohou trpět bolestmi a nemoci, které jim mohou lidské orgány způsobovat. Nejčernější scénáře hovoří o tom, že se lidské buňky mohou v opicích rozšířit i do dalších míst a vznikne tvor, který bude člověku podobný více, než bylo v plánu. Zkoumat pak takového tvora by se mohlo prakticky rovnat pokusům na lidech.

Foto: lunar caustic / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Lidské embryo

Z kříženců by se mohl vyvinout svébytný druh, který by teoreticky mohl pro celou planetu znamenat bezprostřední ohrožení. Opičí nemoci by se skrze tento druh mohly rozšířit mezi lidmi a znamenat prakticky vyhlazení lidské rasy. Dostatečně inteligentní kříženci by mohli jednou způsobit i celosvětovou vzpouru a stát se dominantním druhem na naší planetě. Protože je zde neznámých až příliš mnoho, možné je prakticky všechno. Nikdo zatím však není schopen nastínit všechny možné scénáře a jejich pravděpodobnost.

Vědci tvrdí, že nyní žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Experimenty, které zatím provedli, se specializují na vytváření chimér. Chiméra vzniká splynutím buněk dvou různých organismů. K vytvoření opravdového křížence to má zatím daleko. Ale jakmile by věda pokročila dostatečně daleko, nebyl by problém pokročit s těmito chimérami k dalšímu kroku, který by končil narozením skutečného křížence.

Kdo ale může s jistotou říci, jak se experiment bude vyvíjet a do jakého stádia může dospět? Ano, pokrok v těchto výzkumech by nám mohl přinést mnoho dobrého, ale opravdu to stojí za smrt mnoha živočichů, i když uměle vytvořených, živočichů, kteří možná budou jako my? Je to etické a je to vůbec správné?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Křížení
Kříženec

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz