Hlavní obsah
Umění a zábava

Vědma: Seriál, který si hraje na fantasy, ale jde jen o českou béčkovou pohádku pro dospělé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alina Vilchenko / Creative Commons / pexels.com

Na platformě Voyo před dvěma týdny odstartoval nový český seriál Vědma. Upoutávka na něj vás určitě zaujme. Mě zaujalo i to, že se jedná o českou fantasy. No řekněte, viděli jste někdy fantasy, kterou natočili Češi?

Článek

Seriál Vědma jsem si pustil s očekáváním, neboť jsem byl opravdu zvědav, jak jej tvůrci uchopí. Viděl jsem první dvě epizody a seriál dokoukám až do posledního pátého dílu jen ze slušnosti.

Jediné, co musím pochválit jsou efekty. Ty se v českých filmech a seriálech v poslední době velmi zlepšily. I zde působí na české poměry velmi kvalitním dojmem. To se ale nedá říct o všem ostatním, co tento seriál nabízí.

Na pětidílný příběh jsem čekal větší spád, napětí. V prvním díle jsme se prakticky seznámili jen s tím, že existuje jakési nadpřirozeno, respektive jiná dimenze. V druhém díle sledujeme osobu, která z jiné dimenze vkročila do našeho světa a snaží se začlenit. Prostě tomu chybí šťáva. U obou dílů se mi v jejich průběhu začaly zavírat oči. A to jsem byl vyspalý a svěží a stejně mě to tak trochu ukolébalo.

Herecké výkony jsou dalším kamenem úrazu. Paní Dagmar Havlová, která je skvělou herečkou, zde působí velmi rozpačitě a unyle, jako by snad ani nevěděla, co má hrát. Zvláštní osobnost Jaroslava Duška zde nedostává prostor, aby se realizovala. Pan Dušek zde hraje roli nevýraznou a v takových intencích, že by ji mohl hrát kdokoli jiný. Jeho herecký um na to zcela jistě není potřeba.

Josef Trojan vypadá jako nepovedená napodobenina mladého upíra z teenagerských filmů a seriálů, Vica Kerekes zde působí svým výzorem i hraním až odpudivě, což dle mého názoru nebyl původní záměr scenaristů, Denis Šafařík jako kluk z komparzu a nikoli herec. A ani další představitelé nejsou zrovna hereckými esy a jejich výkon nestojí snad ani za řeč.

Dabing některých postav je jedním z nejrušivějších elementů celého seriálu. Hlasy hercům nesednou a po zvukové stránce nezapadají ani do samotného seriálu. I kdybyste si nevšimli, že se ústa dané postavy rozcházejí s tím, co říká, poznáte, že je dabovaná, i podle zvuku. Hlas takové postavy zní totiž úplně jinak než hlasy herců, kterým byl ponechán jejich vlastní. Působí plošně a nevyrazně. Je na něm patrné, že byl nahrán někde ve studiu.

Příběhově využívá seriál tak prvoplánové téma, jakým je zakomponování legendy o pražském Golemovi a také ráje alchymistů na dvoře Rudolfa II. Nejmagičtější období našich dějin má posloužit příběhu na pozadí 21. století a vnuknout mu něco speciálního, co by bez těchto starých českých legend neměl? Nápad dobrý a již mnohokrát využitý. Tady se ale podstatně míjí účinkem.

Uvidíme, zda se seriál v dalších dílech konečně rozjede. Přeci jen už mu zbývají jen tři epizody. Třetí už je nyní dostupná na Voyo. Předpokládám, že příběh bude uzavřen, protože natáčet pokračování takového seriálu by bylo plýtváním času i peněz. Seriálová tvorba jako taková je v posledních letech v Česku na velmi špatné úrovni a každý další seriál to bohužel potvrzuje. Snad jen na výjimky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz