Hlavní obsah
Lidé a společnost

Víčka od PET lahví s poutky: Spousta Čechů je nemůže vystát. Nejde z toho pít ani nalévat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: eye4dtail / Creative Commons / pexels.com

Víčka od PET lahví s poutky část české populace doslova dohání k šílenství. Jenže s tím naše země nic nenadělá. Jedná se o nařízení Evropské unie, které musíme respektovat, i když to řadu z nás dokáže pěkně namíchnout.

Článek

Nařízení Evropské unie hovoří o tom, že příroda je do velké míry znečišťována víčky od PET lahví. Jako řešení tohoto problému by mělo posloužit to, že poutka budou k PET lahvi připoutána poutkem. Jenže čeští občané z toho zrovna radost nemají.

Co nám nejvíce vadí? Když máme malou PET lahev, ze které pijeme, často nám při této činnosti připoutané víčko vadí. Má tendenci sklouzávat, a tak nás v mnoha případech dráždí ve tváři. Člověk se pak častěji při pití z takové PET lahve polije. Na druhou stranu je nutno uznat, že takové víčko od malé PET lahve se nám venku nikam nezakutálí a nemusíme řešit, zda jím ještě lahev můžeme uzavřít.

Co je ale ještě horší, jsou víčka u velkým PET lahví, které máme hlavně v domácnosti a ze kterých většinou přímo nepijeme. I u nich má totiž víčko tendenci sklouzávat, a tak se nám snadno může stát, že když si chceme nalít obsah lahve do skleničky, víčko se dostane do prostoru mezi skleničkou a PET lahev. My tak lijeme obsah zejména do víčka a jakmile se víčko naplní, začneme rozlévat obsah všude kolem, jen ne do sklenice.

Je logické, že proto, abychom naši přírodu zbavili přebytečného odpadu, musíme něco vytrpět. Jenže podstatná část z nás je z víček přidělaných na PET lahvi tak vytočená, že zkrátka víčko z poutka vytrhne. Jen tak se pak můžeme v klidu napít. Odtrhnout víčko není zase nic tak složitého, takže každý komu to nevyhovuje, to udělá. Z velké části tak připevnění víčka k lahvi postrádá smysl.

Odtržením víčka ale ještě nemáme vyhráno. Dost často se totiž podaří odtrhnout víčko tak, že na lahvi zůstane zbytek poutka, ten nás při konzumaci obsahu lahve může píchat do rtu či nás nepříjemně škrábat na tváři. A to je pak ta poslední kapka, kdy začneme nadávat na nesmyslnost tohoto nařízení.

Na životní prostředí kolem nás je třeba brát ohled, to je jasné. Chceme přece udržitelný svět nejen pro nás, ale i pro naše potomky. Jenže tohle není ten správný způsob, jak toho docílit. Ten, kdo třídí odpad, ve většině případů vyhazuje do žlutého kontejneru PET lahev i s víčkem. Vždyť vzhledem ke snaze uspořit místo v odpadkovém koši PET lahev sešlapáváme a pak ji zašroubujeme, aby se do ní nevrátil vzduch.

Ten, kdo odpad netřídí, vyhodí PET lahev i s víčkem do běžného koše. Stejně tak to udělá i v případě připoutaného víčka. Kýžený efekt se tedy ani v jednom z těchto případů nedostavuje. Jen s tím výrobci mají více práce a dodatečné náklady. Museli totiž změnit postup výroby plastových obalů, aby vyhověli tomuto nařízení.

Nám v Česku ale připoutaná víčka lezou jen na nervy. A bude hůř. Takových připevněných víček sice přibývá, zatím ale nejsou na všech typech výrobků v plastových lahvích. Můžeme se tedy někdy i pohodlně napít. Jenže brzy budou muset být víčka s poutkem na všech takových výrobcích.

Zpracováno na základě:

Víčka už se jen tak nezbavíte. Coca Cola přišla s novým konceptem PET lahví | Byznys | Lidovky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz