Hlavní obsah
Lidé a společnost

Viktor Lustig: Český podvodník, kterému se podařilo prodat Eiffelovu věž. Pak skončil v Alcatrazu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Moonik / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Eiffelova věž

Jméno Viktor Lustig dnes asi Čechům nic neřekne. Před pár desítkami let znal ale jeho jméno každý. A nebylo to v pozitivní konotaci. Lustig totiž proslul jako podvodník po celém světě.

Článek

Viktor Lustig se narodil v Hostinném v roce 1890 a pocházel z židovské rodiny. Protože ale byly jeho plány pro české země moc velkolepé, rozhodl se, že jeho budoucnost leží daleko na západ. A brzy se mu podařilo uskutečnit svůj první velký podvod.

Důvěřivým lidem prodával za na tehdejší dobu velmi vysokou cenu stroj, který podle něj dokázal tisknout stodolarové bankovky. A v té době mu na to skočilo hned několik nebožáků. Lustig měl ale vše vymyšlené do naprostého detailu. Tvrdil, že stroj vytiskne jednu takovou bankovku za dlouhých šest hodin. A tento stroj byl nastaven tak, že z něj skutečně vylezly dvě bankovky této nominální hodnoty, dál už ale ze stroje vylézaly jen čisté papíry. Každopádně 12 hodin, kdy podvedení čekali na své první dvě bankovky, byl pro Lustiga dostatečný čas na to, aby se dokázal ztratit. Pak už nebylo prakticky možné ho vypátrat. Za takové stroje si ale účtoval i 30 tisíc dolarů.

Největší životní podvod se mu ale povedl v Paříži. Lustig je totiž znám jako ten, kdo prodal Eiffelovu věž. Psal se tehdy rok 1925 a pařížská dominanta byla po 36 letech od své dostavby v zoufalém stavu. Její oprava byla velmi náročná a nákladná. A tak Lustig vymyslel plán. Vydával se tehdy za státního úředníka a v jednom z nejluxusnějších pařížských hotelů uspořádal meeting, kam pozval nejvěhlasnější obchodníky s kovovým odpadem. Viktor Lustig byl tak přesvědčivý, že jim dokázal namluvit, že Eiffelova věž se kvůli své nákladnosti opravovat nebude a že ji město potřebuje prodat do šrotu. Všechno to přikryl rouškou tajemna, neboť se podle něj mělo jednat o státní tajemství, a tak o tom nikdo nesměl vědět.

Lustig hrál divadlo, že si z obchodníků může vybrat pouze jednoho, který se mu bude zdát nejvhodnější. André Poisson se stal oním mužem, který na to doplatil nejvíce. Nejenže Lustigovi zaplatil za Eiffelovu věž, která vůbec na prodej nebyla, ale ještě mu podstrčil velmi tučný úplatek. Lustig pak už na nic nečekal a s penězi rychle opustil Paříž. Nebyl by to ale Lustig, kdyby mu jeden podvod stačil.

Za měsíc byl opět v Paříži a snažil se Eiffelovu věž prodat znovu. Nenarazil ale na takové důvěřivce jako v prvním případě a celá věc byla nahlášena na policii. Lustig ale přesto uvěznění unikl a jeho další kroky vedly na americký kontinent. Tam se pustil do dalších podvodů, do nichž dokázal zamotat i slavného Al Caponeho. Vězení se ale přesto nevyhnul. Rok 1934 pro něj znamenal obvinění z padělání a následné uvěznění. Po přiznání dostal trest, podle nějž měl strávit 15 let v Alcatrazu pod velmi přísným dohledem, protože se již během procesu pokusil několikrát uprchnout, což se mu i jednou povedlo, později byl ale znovu dopaden.

Celý trest v této legendární věznici si ale Lustig už odsedět nestihl. V roce 1947 dostal zápal plic, kterému nakonec podlehl. V té době bylo jeho jméno známé po celém světě, protože to byl jeden z největších podvodníků meziválečného období.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz