Hlavní obsah
Cestování

Vratislav městem trpaslíků. Nádherné polské město nám kdysi patřilo, dnes je to historický klenot

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: FrDr / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled z Tumského mostu na staré město

Někdy se o ní hovoří jako o Wrocławi, známe ji ale především jako Vratislav. Nádherné polské město kousek za našimi hranicemi je plné krásných kostelů, romantických náměstí i dechberoucích vyhlídek.

Článek

Třetí největší město Polska najdeme jen necelých sto kilometrů za našimi hranicemi. Má zhruba 673 tisíc obyvatel a kdysi bývalo největším městem Slezska. Řeč je o Vratislavi. Tu mělo údajně založit už české přemyslovské kníže Vratislav I. na začátku 10. století. Tato teorie je ale někdy rozporována, nejstarší zprávy o osídlení Vratislavi totiž pochází až z roku 940, tedy z doby, kdy Vratislav I. již nebyl vládcem českých zemích. Po dlouhá staletí, od dob vlády Jana Lucemburského ve 14. století až do nástupu Habsbursků v 16. století byla Vratislav součástí českých zemí.

Později ale Vratislav připadla pod správu Německa. A zůstala součástí tohoto státu až do konce 2. světové války. Na počátku roku 1945 bylo město evakuováno, aby mohlo Německu sloužit jako obranná pevnost před přicházející Rudou armádou. Někteří lidé ale odmítli město opustit. Následovalo čtvrt roku dlouhé obléhání, dokud válka neskončila.

Foto: Kolossos / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Stará vratislavská radnice

Vratislav do jisté míry poškodily i letecké nálety a některá místa byla srovnána se zemí. I přesto si Vratislav dochovala spoustu cenných pamětihodností, které tak můžeme obdivovat dodnes. To, co bylo zničeno, bylo po válce obnoveno. Dnes je Vratislav součástí Polska a už nás ani nenapadne, že by to snad někdy mohlo být jinak.

Za návštěvu v tomto krásném městě stojí zejména jeho centrální náměstí, které se nazývá Rynek. Na něm totiž najdeme celou řadu pamětihodností a řadu starobylých domů. Stará i Nová radnice či kostel svaté Alžběty jsou skvosty, které při procházce městem zkrátka nemůžete minout. Dobovou atmosféru nám v okolí náměstí připomene i úzká ulička Staré jatki, která dříve sloužila jako místo pro masné krámy.

Foto: Jar.Ciurus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vodárenská věž s vyhlídkou

Druhým místem s vysokou koncentrací pamětihodností, které se při návštěvě Vratislavi nesmí vynechat, je ostrov Tumski. Tam se totiž dostaneme do té nejstarší části Vratislavi. Dnes už se sice z principu věci o ostrov nejedná, ale objevíme zde nádhernou katedrálu svatého Jana Křitele. Právě tady se kdysi začínalo město formovat, když tu před téměr dvanácti sty lety vzniklo slovanské hradiště.

Vratislav je plná dalších zajímavostí a právě kostelů, chrámů a katedrál tu najdeme bezpočet. Všechny jsou na první pohled jedinečné, a tak trochu se vymykají typické architektuře, jakou známe z Česka. Město vás ale možná překvapí množstvím svých trpaslíků. Už v 80. letech se totiž trpaslíci stali symbolem odboje proti komunistickému režimu a už více jak 20 let se po celé Vratislavi odhalují nové a nové sošky trpaslíků, které mají tento symbol připomínat. Při procházce městem tak na spoustu takových trpaslíků určitě narazíte. Už v roce 2020 jich totiž bylo ve Vratislavi na 360. Nyní jejich počet přesáhl tisícovku.

Foto: Jar.ciurus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vratislavské panorama

Výlet do polské Vratislavi je ideálním jarním, letním či podzimním výletem. Nachází se blízko, s češtinou se tam prakticky domluvíte, ceny jsou tam příznivé a můžete poznat město, které kdysi patřívalo k zemím Koruny české.

Zpracováno na základě:

Polská Vratislav je městem trpaslíků | Desperado.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz