Hlavní obsah
Cestování

Výlety po okolí Prahy při prosluněném víkendu: Na vyhlídku, do lomu, na skálu nebo na horskou dráhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Sedláček / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Praha je krásné město v srdci Evropy. Když je ale tak krásně, jako má být tento prodloužený víkend, možná je načase vyjet někam do okolí Prahy do přírody a užít si konečně trochu toho sluníčka. Zde je několik tipů, kam vyrazit do blízkého okolí.

Článek

Lom Velká a Malá Amerika

Vápencové lomy nedaleko Prahy v okrese Beroun vás jistě uchvátí svou krásou. Monumentální je pohled shora, sejít však můžete až přímo do kaňonu a projít se těsně kolem vodní hladiny. Je to sice trochu náročnější, ale o to krásnější procházka. Velká Amerika je impozantnější, ale i Malá Amerika má své kouzlo.

Foto: Pavel Koběrský / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Lom Velká Amerika

Vyhlídky na meandry Vltavy

Vyhlídek na krásné meandry Vltavy existuje v okolí Prahy hned několik. My vám doporučujeme dvě z nich. Známou, ale velmi frekventovanou vyhlídku Máj. Ta se nachází asi jeden kilometr od obce Teletín. Známe ji z mnoha pohledů, fotek i prospektů a je to jedna z nejnádhernějších vyhlídek na Vltavu, jakou můžeme najít. Často se na ni ale můžete setkat s davy fotek chtivých turistů, proto možná navštivte méně známou a neméně krásnou vyhlídku na Vrchovnici.

Foto: Jan Fidler / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Vyhlídka Máj

Úchvatné hrady a zříceniny

Pro svůj výlet do okolí Prahy můžete samozřejmě zvolit i naučný program po českých hradech, zámcích a zříceninách. Středočeský kraj v okolí Prahy je znám pro množství takových staveb a jistě vás ihned napadne třeba Karlštejn nebo Konopiště. Ale existují i stejně krásná místa, na která se zase tolik nejezdí. Co třeba zkusit zříceninu Okoř, která je v těsném sousedství s hranicí hlavního města a je známá z trampské písně?

Foto: Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zřícenina hradu Okoř

Český Šternberk je jedním z nejkrásnějších českých hradů a tyčí se nad řekou Sázavou. Z obce, která se rozprostírá pod hradem, jsou kouzelné vyhlídky na hrad nad vámi, ale ten nejkrásnější pohled je z protějšího kopce, kde uvidíte Český Šternberk v celé své kráse.

Foto: Flipper77 / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Hrad Český Šternberk

Nedostavěný kostel

Pokud vám není líto obětovat pár kilometrů navíc, Panenský Týnec je tou pravou volbou. Nachází se zde raritní kostel panny Marie. Tento kostel nebyl nikdy dostavěn. Když se bude procházet tímto torzem, budete cítit opravdu zvláštní atmosféru. Kolem vás budou zbytky obvodového zdiva a nosných sloupů. Nad vámi pak při troše štěstí modré nebe. Takových kostelů v Česku mnoho nenajdete.

Foto: Gortyna / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Nedostavený kostel v Panenském Týnci

Skála, jeskyně, pramen, kostel a hrobka

To jsou atributy, kterými se může pyšnit malá obec poblíž Berouna nazvaná Svatý Jan pod Skalou. Najdete zde skromný kostel, v jehož interiéru ale objevíte vstup do jeskynního komplexu s původním náboženských stánkem. Je to jedinečné spojení starého a nového a neopakovatelný zážitek, který si z návštěvy odnesete.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Svatý Jan pod Skalou

Před kostelem vytéká studený pramen, který vás v teplém počasí jistě osvěží. Přímo nad vámi se pak nad kostelem tyčí vysoká skála, na kterou se ti trochu trénovanější mohou bez obav vydat. Ale pozor, než vesnici opustíte, nezapomeňte na krásnou hrobku Bergerů, které se nachází jen pár desítek metrů od kostela. I ta stojí za shlédnutí.

Barevný hrad a park jako z pohádky

Pokud se vám nechce příliš daleko, pak je pro vás ideální zámek Průhonice se svým nádherným parkem přímo na hranici hlavního města Prahy. Romantičtější místo byste jen těžko hledali. Krásný zámek, rozkvétající park s jezírky a potok Botič protékající areálem jsou jistotou, že se vám zde bude líbit.

Foto: Lukáš Kalista / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zámek Průhonice

Vláčkem po pražské horské dráze

A pokud jste opravdu líní někam jezdit, pak se můžete svézt pražským motoráčkem po trase tzv. semmeringu, což je něco jako horská dráha. Na území Prahy velehory opravdu nečekejte, za to můžete na vláček nastoupit prakticky na hlavním nádraží. Proveze vás přes vyšehradský železniční most na Výtoni až do nádraží Praha-Smíchov, odkud začne prudce stoupat do vrchů nad vámi a proveze vás vskutku nezapomenutelnou jízdou mezi skalami. Dojet s ním můžete až do stanice Praha-Zličín.

Tipů na výlet do okolí Prahy jsou desítky, možná stovky. My jsme vybrali ty, které jsou něčím zajímavé a specifické, nepotkáte na nich tolik turistů a uchvátí vás svou nádherou a jedinečností. Tak ať se vám líbí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz