Hlavní obsah
Cestování

Jako horská dráha uprostřed Prahy. Už jste se projeli Pražským Semmeringem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Groh / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jako semmering se dnes obecně označují horské vlakové dráhy, jimiž projíždíte v Alpách na území Rakouska. Výhledy z nich jsou vskutku úchvatné a nezapomenutelné. Věděli jste ale, že Praha má také svůj malý semmering?

Článek

Rakouský Semmering není dnes jen monumentálně zpracovanou horskou vlakovou dráhou, která propojuje místa a obce, která jsou kvůli vysokým Alpám špatně dostupná. Lidé se na této trati projíždí i proto, že nabízí fascinující výhledy. Je to zážitková turistika se vším všudy. Hory, skály, tunely, viadukty, mosty. To vše z pohodlí vlaku.

V Praze máme také takovou raritu. Semmering se jí samozřejmě říká jen v přeneseném slova smyslu. Nachází se totiž celá na území Prahy. I tak je ale schopna nabídnout úžasné výhledy i průjezdy skalisky či jízdu po vysokých klenutých viaduktech.

Tato trať spojuje nádraží Praha-Smíchov s obcí Hostivice. Jako Pražský Semmering je označována část ze Smíchova směrem na Zličín, přičemž projíždí stanicemi Praha-ŽvahovPraha-Jinonice.

Foto: Aktron / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jeden z viaduktů na trase Pražského Semmeringu

Projet jste se na této trati mohli již v druhé polovině 19. století. Nejprve sloužila zejména pro nákladní dopravu, následně i pro osobní přepravu. S modernizací železnice ve 20. století, výstavbou pražského metra a zintenzivnění tramvajové a autobusové dopravy po Praze se stala využívanou jen minimálně. Na konci devadesátých let se uvažovalo o jejím zrušení a postupně upadala v zapomnění.

Teprve při povodních v roce 2002 se opět ukázala její nepostradatelnost. V té době totiž sloužila jako náhradní doprava za zatopenou linku metra B. Dnes tak slouží jak turistickým účelům, tak jako trať městské hromadné dopravy. Část nazývaná Pražský semmering je dlouhá 8 km a překonává převýšení 93 metrů.

Hned ze Smíchovského nádraží začíná dráha poměrně prudce stoupat a vede nás před dva hlubočepské viadukty. K vidění jsou vidět vrchy Děvín a Žvahov. A právě zde mohou turisté pořídit nejkrásnější fotografie. Když vlak projíždí mezi skalisky, připadáte si jako někde úplně jinde. Pokud ale toužíte po fotografiích nádherných viaduktů, po kterých vlak projíždí, je třeba vystoupit, sejít do Prokopského údolí a odtud si je vyfotit. Při přejezdu přes ně je bohužel neuvidíte. Oba viadukty jsou vysoké kolem 20 metrů a pohled na ně z údolí vás opravdu ohromí.

Foto: Honza Groh / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vlak na Pražském Semmeringu mezi skalisky

Tuto dráhu si můžete projet klasickým vlakem za běžného provozu, ale Pražská integrovaná doprava ve spolupráci s dopravcem České dráhy provádí speciální projížďky po této trati ve starém motorovém vláčku, kterému se jednoduše říká Pražský motoráček. Cesta po Pražském Semmeringu tak získává zcela jiný rozměr. Nejenže si nepřipadáte jako v Praze, ale ocitne se i tak trochu v jiné době.

Projížďky Pražským motoráčkem jsou pořádány celoročně každou sobotu a neděli a o všech státních svátcích dle předem zveřejňovaného jízdního řádu. Tento výlet opravdu stojí za to podniknout, zejména pak s dětmi. Tak co, vyrazíte v Praze do hor také?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Děvín

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz