Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za Ludvíka XIV. nebyl ve Versailles jediný záchod, dvořané se nemyli a všude byl cítit zápach moči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: G CHP / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Zámek ve Versailles je monumentální palác, v jehož zdech se budeme cítit ohromeni. Nebylo tomu ale tak vždy. Kdysi byl palác sídlem neřesti a páchlo to tu po moči a výkalech. Nebyla tu totiž jediná toaleta.

Článek

Když dnes navštívíme Paříž a všechny její pamětihodnosti, láká nás i návštěva nedalekého královského paláce ve Versailles, který kdysi sloužil jako lovecký zámeček pro francouzské krále včetně Ludvíka XIV. Nevypadalo to tam ale tak, jak nám ukazují historické filmy. Když se podíváme třeba na pětidílnou sérii filmů o Angelice, markýze andělů, představujeme si Versailles jako synonymum luxusu. Jenže to tu i pěkně páchlo.

Tehdejší šlechta a dvořané totiž neholdovali přílišné čistotě. Vody, zejména té tekoucí, se doslova řečeno báli. Tradovalo se totiž, že je zdrojem choroboplodných zárodků, které mohou mít za následek i smrt jedince, který by se odvážil se v ní vykoupat. Proto i architekti slavných Versailles sice mysleli na luxus, ale v celém areálu nebyla jediná toaleta.

Foto: Myrabella / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Dnes Versailles vnímáme jako symbol luxusu a čistoty

Dokumenty dokazují, že na dvoře Ludvíka XIV. žilo až dva tisíce dvořanů, kteří mohli být v královském paláci ve Versailles ubytování. Všichni bez možnosti použít koupelnu nebo toaletu. I přes veškerou vznešenost versailleských zdí to tu bylo neustále cítit močí, výkaly a samozřejmě také potem.

A kde se tedy malá a velká potřeba vykonávala, když zde nebyl jediný záchod? Močilo se běžně všude po chodbách paláce, někdy i do krbů či do rohů pod schodišti. Velká potřeba se běžně vykonávala v prostorách paláce na chodbách. Jako mísa některým dvořanům sloužily vystavené, mnohdy drahocenné, vázy.

Vzhledem k tomuto nečistému způsobu života měla většina dvořanů i vši ve vlasech, po těle jim skákaly blechy a s oblibou na ně sedal i jiný hmyz, který lákal jejich zápach. Honosné šaty pak měly skrývat jejich nečistotu a silné parfémy přehlušit všudypřítomný zápach.

Foto: Nono vlf / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Současná orangerie ve Versailles

Ženy měly vzhledem k jejich garderobě poněkud složitější vykonávání jakékoli potřeby. Muži si prostě odběhli někam do rohu, na zahradu nebo pod schody, ale ženy prostě neměly kam. Malou potřebu tak v klidu vykonávaly i během tance s tanečním partnerem. Říká se dokonce, že starý král Ludvík XIV. uklouzl při jednom z tanců v pokročilém věku po lidském výkalu a poranil si nohu.

Nezbytným vybavením každého dvořana bylo drbátko. Bez něj nebylo možné udělat snad ani krok. Všudypřítomný hmyz byl otravný a různé pupínky po těle dvořanů svědily neustále. Jak však šel čas, návyky dvořanů se pomalu začínají měnit. Ludvík XIV. disponoval k výkonu potřeby pouze stoličkou, následník trůnu Ludvík XV. však vlastnil první splachovací záchod v historii Versailles, který byl instalován do jeho komnat.

Protože ale ne všichni měli taková privilegia a stále se potřeba vykonávala prakticky všude, dokonce i z ochozů a přes zábradlí pokojů a teras, schytala jeden nepěkný dárek i Marie Antoinetta, manželka Ludvíka XVI., při své procházce okolo zámku.

Dnes je Versailles naprosto čisté. Zápach nikde neucítíte. Naopak budete němě ohromeni krásou a honosností tohoto zlatého paláce. Avšak na historii není dobré zapomínat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz