Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zavřená protipovodňová vrata u nejužší uličky v Praze působí zlověstně. Zatéká ale i do Čertovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TRAVELER (vlastní fotografie)

Přestože vrata na Čertovce odvádějí dobrou práci, do některých domů se voda přesto dostane, viz dveře stojící ve vodě v pravé části fotografie

Praha je plná míst, o kterých vědí pouze místní. Turisté kolem nich jenom tak projdou a ani si jich nevšimnou. My opět navštívili nejužší uličku v Praze. Výhled z ní byl však tentokrát úplně jiný.

Článek

Nejužší ulička v Praze se nachází v ulici U Lužického semináře hned za Karlovým mostem. Do povědomí Čechů se dostala již před lety, kdy se v ní zasekla zahraniční turistka, která neodhadla své proporce. Tenkrát byli na místo povoláni hasiči, kteří museli uvíznutou ženu namydlit, aby se jim vůbec podařilo ji dostat z uličky ven. Tím se zvěst o tom, že v Praze existuje zcela unikátní ulička, která je tak úzká, že její provoz musí řídit semafor, roznesla za hranice Prahy. Bývá tu tak někdy opravdu plno. Děje se tak ale zejména v letních měsících. My se proto rozhodli, že ji navštívíme teď v zimě, kdy tam nebude ani noha.

A skutečně se poblíž uličky vyskytovalo jen minimální množství turistů. Setkali jsme se tam pouze s jednou anglicky mluvící rodinou, která si zrovna povídala o tom, jaký byl účel toho, že zde tak úzkou uličku vybudovali. Což bylo mimochodem z důvodu, aby se v případě požáru zabránilo přeskakování ohně z domu na dům.

Foto: TRAVELER

Spodní vstup do nejužší pražské uličky

Přestože byla ulička volná, počkali jsme, než nám na semaforu skočí zelená, a sešli jsme až dolů k vyhlídce na Vltavu a Karlův most. A tam jsme se zarazili. Ještě nikdy jsme totiž nebyli tak blízko protipovodňových vrat, která se v případě vysoké vody zavírají, aby se voda v nadměrné míře nedostala do kanálu Čertovka. Viděli jsme sice Karlův most v plné kráse, ale rozvodněná Vltava narážející do zavřených mohutných vrat působila zlověstně a tak trochu depresivně. Černá barva vrat umocňovala jejich rozměry a šum odčerpávané vody z Čertovky zpátky do Vltavy se rozléhal po okolí.

Na vyhlídce jsme chvíli zůstali. Zkoumali jsme totiž, kam všude se voda dostala a co zvýšená Vltava stihla vytopit. Co nás ale zajímalo nejvíce, bylo to, zda jsou protipovodňová vrata skutečně účinná a zda do Čertovky vzhledem k neustálému odčerpávání vody neprotéká příliš vody. Na to jsme se ale museli vydat na Karlův most, odkud je na Čertovku nejlepší výhled.

Foto: Aktron / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Protipovodňová vrata na Čertovce

Vody bylo v kanále daleko méně než v rozbouřené Vltavě, ale i tak vrata zřejmě nedokázala zabránit průniku veškeré vody. To bylo dobře patrné na malých ochozech kolem domů v jádru kanálu, které byly pod vodou. Spodní část některých dveří stála také ve vodě, takže je logické, že někteří z obyvatel těchto míst měli ve svých sklepeních a na svých dvorcích asi pořádně mokro. I tak ale vrata odvádějí dobrou práci. Kdyby neexistovala, Čertovka by vypadala úplně jinak a její obyvatelé by měli ve svých obydlích vody daleko více.

Pokud to ještě stihnete, běžte se podívat do nejužší uličky v Praze, nebo alespoň na Karlův most, a prohlédněte si masivní vrata na Čertovku a vodu odčerpávanou z kanálu. Při sledování tohoto panoramatu jsme měli opravdu zvláštní pocit. Voda už pomalu klesá, takže je jen otázka času, kdy se vrata znovu otevřou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Protipovodňová opatření
Vrata

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz