Hlavní obsah
Cestování

Zázračný pramen v Sudějově přitahuje Středočechy i dnes: Na vodu z pramene si vystojíte frontu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miloš Hlávka / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V pozadí barokní kostel v Sudějově, v popředí kaplička s pramenem Sudějovky

O mnoha vodních pramenech se v Čechách traduje, že jsou zázračné. Lidé tomu v minulosti opravdu věřili. Vždy to souviselo s nějakým zázračným uzdravením nemocného. Sudějovský pramen si tuto představu uchoval dodnes. Na vodu se tady stojí fronta.

Článek

Sudějov je obec, kterou najdete ve Středočeském kraji v okrese Kutná Hora, jen pár kilometrů od města Uhlířské Janovice. Žije zde méně než sto obyvatel, přesto je tu poměrně čilý ruch. Může za něj pramen, který tu vyvěrá na malém náměstíčku.

Už v 17. století se zde nacházel v lese pramen, který byl znám pro své léčivé účinky a byl vyhledáván mnoha lidmi z okolí. Protože se o pramen právě z těchto důvodů hádala dvě panství, musela spor rozsoudit zvláštní komise. Odtud pochází i název celé obce, Sudějov, a název pramene, Sudějovka.

Původně stála kolem pramene dřevěná kaplička zbudovaná jezuity, posléze zde byl v 18. století vybudován honosný barokní kostel. Ten přitáhl ještě větší pozornost k této malé obci. Pořádaly se sem poutě dokonce až ze vzdálených Pardubic. Vodu si lidé nabírali přímo z pramene u levé věže barokního kostela.

Za dob první republiky byl tento pramen z důvodu vysoké návštěvnosti sveden od věže kostela na blízké náměstíčko, kde dnes vyvěrá v nově postavené kapličce. Doba komunismu s sebou ale přinesla nezájem o toto mimořádné místo a kostel i s pramenem postupně upadaly v zapomnění.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiér kapličky v Sudějově

Teprve počátkem tohoto století se lidé opět začínají o pramen zajímat. Barokní kostel se dočkal rekonstrukce a dnes je možné navštívit zatravněný prostor v jeho areálu. Místo je to vskutku nádherné. Pramen stále vyvěrá v místní kapličce a ve frekventovanou dobu si tu na vodu z něj vystojíte i pěknou frontu. Lidé si s sebou vozí nádoby a kanystry, aby si mohli odvézt, co nejvíce této zázračné vody.

Zda skutečně lidé, kteří sem pro vodu jezdí, věří v zázračnost pramene, zůstává otázkou. V dnešní moderní době se samozřejmě jeho zázračnost, stejně jako zázračnost každého jiného pramene jednoduchými pokusy snadno vyvrátí. My jsme vodu otestovali měřičem mineralizace vody, abychom zjistili, kolik rozpuštěných látek voda obsahuje.

Běžná pitná voda by měla obsahovat do 1000 mg rozpuštěných látek v litru. Čím více voda látek obsahuje, tím je tvrdší, což poznáme i na chuti. Naopak čím méně jich je ve vodě rozpuštěno, tím je voda měkčí a zároveň pro zdraví prospěšnější. V sudějovickém pramenu jsme při několika měřeních naměřili vždy méně než 100 mg rozpuštěných látek na jeden litr.

Oficiálně však voda nebyla podrobena rozboru, takže nebylo ani potvrzeno, zda je skutečně pitná. Proto je konzumace této vody jen na vlastní nebezpečí. I přesto se zde setkáte s lidmi, kteří vám potvrdí, že pro vodu sem jezdí už roky, protože mnohem lépe chutná než ta z vodovu, ale i se po ní cítí mnohem lépe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz