Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zkáza lodě Eastland: Na palubě zemřelo 220 Čechů, na vině byl i zákon přijatý po potopení Titanicu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Detroit Publishing Company / Wikipedia Commons / volné dílo

Loď Eastland před převrácením

Skutečný příběh potopení Titanicu, který šel ke dnu po srážce s ledovcem, známe všichni. Byl mnohokrát i zfilmován. Jenže neméně tragická byla zkáza lodě Eastland, která s Titanicem tak trochu souvisela. Na její palubě bylo mnoho Čechů.

Článek

Slavný Titanic šel ke dnu v noci ze 14. na 15. dubna 1912. Na palubě tehdy vezl 2224 lidé, z nichž se na pevninu 1496 už nedostalo. Důvodem takto vysokého počtu mrtvých byl zejména fakt, že na palubě nebyl dostatek záchranných člunů pro všechny. Tvůrci lodi se totiž obávali, že by paluba byla přeplněna. Titanicu se v té době navíc přezdívalo nepotopitelná loď, takže obavy z jeho případného potopení nikdo nereflektoval. Ale byla právě tato havárie, která měla za následek přijetí nového amerického zákona. Ten nařizoval, že každá loď musí mít na palubě tolik člunů, do nichž by se vešel počet lidí odpovídající maximální kapacitě lodi. A to se stalo osudným lodi Eastland.

Tato loď nebyla původně určena pro výletní plavby, ale byla lodí nákladní. Když pak došlo k její přestavbě, po níž měla začít sloužit zejména lidem lačnícím po zážitcích, musely být na její paluby instalovány záchranné čluny podle nového amerického zákona s počtem míst pro jeho maximální kapacitu. Na tuto loď se vešlo 2570 osob, což představovalo 37 člunů, které loď zatižily více než 20 tunami navíc. Tím loď ztratila část ze své stability.

V červenci 1915 si loď pronajala firma Western Electric, která ji chtěla využít k přepravě svých zaměstnanců na piknik. A protože se odjíždělo z Chicaga, kde v té době byla jedna z největších českých menšin v zahraničí, bylo na palubě i velké množství Čechů. Pro zaměstnance společnosti to byla jedinečná událost, a tak je na jejich výlet přišlo vyprovodit mnoho příbuzných. Všichni chtěli na horní palubu, odkud byl nejlepší výhled a odkud mohli mávat lidem v přístavišti. Jenže přetížená loď, která nebyla zcela stabilní, takový nápor pohybujících se lidí nezvládla. Začala se houpat a následně se převrátila na bok. Loď klesla až na dno do hloubky šesti metrů a mnoho cestujících vzala sebou. Zapadla do bahna, odkud už nebylo návratu.

Přestože loď byla ještě stále v přístavu a na svou cestu ani nevyplula, následky byly doslova katastrofální. Toho dne zemřelo 844 lidí, kteří se povětšinou utopili. 220 z nich byli původem Češi. Zkáza lodi Eastland se tak dá považovat za jednu z největších katastrof v dějinách naší země.

Titanic tak nebyl jedinou katastrofou v dějinách moderního mořeplavectví, je pouze tou nejznámější. Nyní už ale známe i příběh výletní lodi Eastland, která nikdy žádného výletníka nikam nesvezla. Když se ale situace kolem katastrofy uklidnila, loď byla ze dna v chicagském přístavu nakonec vylovena, přestavěna a až do 40. let sloužila americkému námořnictvu. Žádný viník nebyl nikdy potrestán.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz