Hlavní obsah
Aktuální dění

Změna času byla letos doprovázená úplňkem a zatměním měsíce. Vliv to na nás může mít i týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: George Desipris / Creative Commons / pexels.com

Ke změně času u nás dochází dvakrát ročně. Nyní došlo ke změně času z letního na zimní, který je zároveň oficiálním časem. Takové změny ale mohou mít vliv na naši psychiku i zdraví.

Článek

Změna času je velmi diskutované téma. Existují ti, kteří tvrdí, že změna času by měla být zachována, protože díky ní dochází k energetickým úsporám ve výši desítek milionů korun. Pak jsou tu ale ti, kteří by nejraději změnu času zrušili a zachovali buď pravý zimní čas, nebo jako ten hlavní ustanovili letní.

Není divu, že změna času je mnohými považována za nežádoucí. Každému z nás totiž rozhodí zaběhnutý rytmus. Nyní budeme do práce vstávat o hodinu později, což většina z nás vítá. Ale stejně je to pro naše tělo nezvyk a zaběhlé pořádky jsou narušeny. Horší je samozřejmě změna na jaře, kdy vstáváme do práce o hodinu dřív.

Změna času má ale vliv i na naše zdraví. A ten je naprosto zásadní. Statisticky je faktem, že po jarní změně času je první pracovní den ráno více dopravních nehod, než je běžné. I na to má vliv únava lidského organismu z chybějící hodiny. Není to však jen o první noci. Taková změna našeho biorytmu s sebou může přinést i poruchy spánku či spánkovou deprivaci.

Některým lidem trvá týdny, než se opět dostanou do zajetých kolejí a změnu času přestanou pociťovat. Je prokázáno, že změna času dokonce přispívá k vyšší četnosti infarktů a mozkových příhod. Bohužel byly všechny snahy o zrušení střídání časů prozatím neúspěšné, a proto i nyní jsme si ze soboty na neděli posouvali hodinky ze tří hodin na dvě.

Jenže právě letos na podzim nám příroda přichystala hned další dvě nemilá překvapení. Noc změny času byla spojena s úplňkem. Úplněk jako takový má vždy vliv na psychiku a spánek mnoha osob. Někteří při něm trpí nespavostí. Prokázáno je, že měsíc v úplňku ale působí na každého. Mozková činnost, která se při hlubokém spánku utlumuje, zůstává při úplňku v pohotovosti. Člověk tak neupadá do tak hlubokého spánku jako obvykle. Podle výzkumů jde asi o 30 procent lehčí spánek. Sny tak mají v tuto noc velkou moc. Jsou živější, barvitější a člověk si je více pamatuje. Někteří však mohou trpět i nočními můrami. Při úplňku se také zpomaluje metabolismus, hůře se hojí rány a tělo zadržuje více vody.

K úplňku v noc změny času se ale přidal ještě jeden astronomický jev, kterým bylo zatmění měsíce. To by nemělo nijak narušit vlivy, která má na člověka úplněk, ale pokud člověk o zatmění ví a nebo jej i sleduje, může to psychiku některých jedinců ovlivnit. Nikoli samovolně, ale jako podnět, kterých člověk v běžném dni zaznamená velké množství.

Když to ale všechno spojíme, tedy změnu času spolu s úplňkem a zatměním měsíce, je to pro člověka nesmírná zátěž, ze které se bude dostávat ještě dlouho. Naštěstí tato kombinace přišla při podzimní změně času, kdy spíme o hodinu déle. I tak buďte v pondělí či ve svůj první pracovní den od změny času nanejvýš opatrní, zejména při cestě do práce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz