Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmizelá kolonie Roanoke je největší americkou záhadou. 120 osadníků zmizelo beze stopy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: State Archives of North Carolina / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Záhadná zmizení jsou častými jevy, které označujeme jako paranormální. Občas zmizí osoba, občas třeba letadlo. Aby ale zmizela celá kolonie osadníků, je něco zcela neobvyklého. Avšak stalo se tak tomu kdysi v Americe.

Článek

Je tomu už více než 400 let, kdy na pobřeží Severní Karoliny dorazila kolonie anglických osadníků. Stalo se tak konkrétně v roce 1587. Byla to jejich první cesta do Nového světa, jak se tehdy Americe říkalo. Jejich úkol byl jasný, založit zde trvalou osadu. Nikdo netušil, že z této osady bude jednou jedna z největších záhad americké historie.

Zpočátku vypadlo vše normálně. Pak ale prostě zmizela. Toto zmizení je od té doby předmětem zkoumání mnoha historiků, archeologů, ale i těch, kteří milují záhady a tajemství.

Už v roce 1585 zkoušeli Angličané založit nedaleko tohoto místa první kolonii. Hned zpočátku je trápil nedostatek zásob a potravy a špatné vztahy s domorodými kmeny v okolí. Guvernér Lane, který je považován za hlavního zakladatele osady, se proto rozhodl, že se v roce 1586 vrátí se sirem Francisem Drakem do Anglie.

Další pokus o založení osady proběhl v roce 1587 a vedl ji John White. Tentokrát se zde osadníci skutečně usídlili. Brzy je však začali sužovat stejné problémy. John White se vrací do Anglie, aby roku 1588 mohl do Nového světa dovést další zásoby tolik nezbytné pro tuto osadu. Jenže kvůli anglo-španělské válce se do Roanoke vrací až v roce 1590. Vesnici sice objevil, ale byla zcela opuštěná. V osadě byl nalezen vyrytý nápis Croatoan. Dle všeho by se mělo jednat o jiný ostrov jižně od Roanoke. Bylo to místo, kam se osadníci přemístili? Možná. Nalézt se je ale nikdy nepodařilo.

Počet osadníků, kteří zmizeli, se blížil 120. Nikdo je už nikdy nespatřil. Kam se tak velké množství obyvatel mohlo jen tak beze stopy ztratit? Na to se věda snaží odpovědět již 400 let.

Jaké jsou tedy teorie, co se s kolonií mohlo stát? První názory, které se po zmizení kolonie objevovaly, tvrdily, že angličtí přistěhovalci splynuli s domorodými kmeny a staly se jejich součástí. To bylo podpořeno i tím, že se u potomků domorodého obyvatelstva objevovaly evropské rysy. Důkazy však bohužel neexistují.

Na základě historického průzkumu máme tři nejpravděpodobnější scénáře. První teorie hovoří o tom, že se místní osadníci stali oběťmi hladomoru a postupně vymřeli. Jiní historikové berou jako pravděpodobnější, že došlo k vyvraždění osadníků jedním z domorodých kmenů. Poslední teorie viní ze smrti Angličanů Španěly, kteří v té době Nový svět dobývali neméně drasticky.

Samozřejmě je i možné, že občané této osady podlehli neznámé nemoci, kterou se v novém prostředí nakazili. V úvahu připadá i to, že všichni odešli hledat vhodnější místo k žití dál do vnitrozemí. Jak to bylo skutečně se už asi pravděpodobně nikdy nedozvíme, neboť o tom neexistují žádné přímé důkazy. Veškeré výzkumy jsou tedy založeny pouze na důkazech nepřímých a na řadě spekulací.

Při archeologických výzkumech této oblasti, které probíhaly během 20. století, byla objevena řada anglických mincí, zbytky keramiky i části budov. Nic tedy na první pohled nenasvědčovalo tomu, že by osadníci neměli v plánu toto místo obývat trvale. Co se tedy tenkrát stalo?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz