Hlavní obsah
Finance

Zpátky do školy: Nakupovali jsme školní pomůcky a zase jsme si připlatili. Ceny od loňska vzrostly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Olia Danilevich / Pexels

Děti se právě vrátily do škol. Některé školy rozesílají seznamy školních pomůcek již během prázdnin. Tak jsme je vyrazili nakoupit s předstihem, abychom se vyhnuli tlačenicím na začátku září. A museli jsme si dost připlatit.

Článek

To, že některé školy rozesílají seznam školních pomůcek již během prázdnin, beru jako velký benefit. Věci tak dětem můžeme nakoupit dříve, než se obchody zaplní rodiči, kteří vše shání na poslední chvíli. Nemám rád, když se musím tlačit mezi lidmi a pak zjistím, že polovina věcí, které děti potřebují, je už vyprodaná.

Většinu učebnic dostanou děti od škol, ale některé specializované učebnice je třeba zakoupit. Ty jsme teď ale neřešili. Vyrazili jsme nakupovat hlavně sešity a psací potřeby. Protože byl víkend a papírnictví široko daleko mají zavřeno, zvolili jsme nejmenovaný hypermarket v obchodním domě. Tam jsme nakoupili vše, co bylo třeba. Vzhledem k tomu, že máme účtenku z minulého i předminulého roku, kdy jsme nakupovali obdobné pomůcky, mohli jsme ceny srovnat a zjistit, jak se ceny za tyto dva roky změnily.

Potřebovali jsme linkované sešity o 40 listech. Těch bylo samozřejmě nejvíce, celkem 12 kusů. Dále pak 3 kusy sešitů bez linek a 1 kus čtverečkovaného sešitu, vše o stejném objemu listů. Nutný byl pak ještě jeden notový sešit. K tomu jsme přikoupili 2 kusy propisovací tužky, 2 mikrotužky i s náplněmi, nová 2 pravítka, jedno rovné a jedno ve tvaru trojúhelníku. To bylo vše, co nám z požadovaných pomůcek chybělo. Psací potřeby byly do zásoby a pravítka kupujeme pravidelně každý rok nová, protože déle jak rok nám nevydrží.

Sešity jsme koupili ty nejzákladnější a nejobyčejnější, přesto nás jejich cena vyšla na 210 Kč. A to se jednalo pouze o sešity formátu A5, který naše škola vyžaduje. Cena už je totiž někde u 12 Kč za jeden sešit. Tedy samozřejmě kromě notového sešitu. Loni bychom dle cen z naší účtenky za přesně stejnou sestavu sešitů dali 192 Kč, ale předloni by nás to vyšlo jen na necelých 142 Kč. Když to převedu na procenta, tak se sešity, které jsme potřebovali, od loňského roku zdražily o něco málo přes 9 procent, ale za poslední dva roky vzrostla jejich cena skoro o polovinu, konkrétně o 48 procent. I přes velké zdražení v loňském roce si tak letos za sešity opět připlatíme.

Propisovací tužky a mikrotužky srovnávat nebudeme, protože ty jsme letos kupovali jiné než loni a mezi cenami takového zboží jsou značné rozdíly. Sešity jsme ale koupili totožné s těmi loňskými. Ještě ale srovnáme cenu pravítek. Za obyčejné rovné třiceticentimetrové pravítko jsme zaplatili 29 Kč a za trojúhelník s ryskou 25 Kč. Loni byly tyto ceny 25 a 22 Kč, předloni jsme stejná pravítka pořídili za 17 a 15 Kč. Tedy opět se jedná o velké zdražení. Letos nebylo tak markantní, hlavní zdražení proběhlo již na loňský rok, ale i tak se pro nás cena stejných pravítek zvedla skoro o 60 procent za dva roky. A to už nám přijde opravdu dost.

O ceně specializovaných učebnice, které musíme nakupovat do hodin cizích jazyků, tady ani hovořit nebudeme. Takové učebnice totiž často vycházejí na několik stovek českých korun, mnohdy se cena pohybuje nad 500 Kč. Když to všechno sečteme, tak je pro českého občana čím dál náročnější kupovat školní pomůcky svým dětem. V článku jsme uvedli, jak se zvýšily náklady nám za pouhé dva roky. No a mzda nám za stejnou dobu vzrostla v průměru pouze o 12 procent. A to jsme mezi těmi, kteří dostali dost přidáno.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz