Hlavní obsah
Aktuální dění

Válka proti drogám nefunguje, ale lidovci stále chtějí válčit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Trippy - OpenAI

Proč se politici tak razantně staví proti plodině konopí, která tu roste tisíce let, ale zároveň říkají, že vinná réva je vlastně zemědělský produkt a je v pohodě?

Článek

Především to nedává smysl, proti drogám se válčí desítky let a žádné snížení dostupnosti a užívání drog se nestalo. Podle úřadu OSN pro drogy a kriminalitu užilo v roce 2021 více než 296 mil. lidí drogy, což je nárůst o 23% oproti předchozí dekádě. Přesto se u nás nesmyslně jen plní list zakázaných látek místo aby se situace řešila koncepčně.

Dnes už víme, že represe nezabírá: jednu látku zakážete a x nových vznikne a s tím i nová zdravotní rizika i ta život ohrožující (vzpomeňte na zákaz HHC a jeho okamžitou náhradu jinou látkou). Správnou cestou je regulace trhu s návykovými a psychoaktivními látkami. S víc jak 20 letou zkušeností a velkým respektem na mezinárodním poli se takovou regulaci snažil prosadit národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který před týdnem předčasně skončil. Z médií se dozvíme, že sice skončil sám, ale byl dlouhodobě pod obrovským tlakem, aby ne, když jeho agenda měla vliv na trhy o velikosti 1.2 bilionu korun. Můžeme se jen domnívat, jaké lobbistické skupiny tlačily na politiky, aby se regulovaný trh nestal.

Je naprosto fascinující, že zejména lidovci tak brojí proti regulaci trhu s konopím a zároveň brání zdanění tichého vína. To je pokrytectví, které opravdu není v souladu s křesťanskými hodnotami. Víno je alkohol a alkohol je droga. Je dlouhodobě různými studiemi hodnocená jako droga s nejškodlivějším dopadem, ale to je pro naše politiky v pořádku, protože má tradici. Necháme si ničit rodiny a naše životy, protože lidovci mají nejsilnější zastoupení na jižní Moravě, kde pije alkohol každý, ale květinu konopí budeme démonizovat. Lidovci dokonce říkají takové nesmysly, jako že zdanění tichého vína zničí turistický ruch na jižní Moravě. Vážně turisté přestanou jezdit za vínem kvůli tomu, že se lahev prodraží o 25 Kč?

Foto: Trippy

Míra škodlivosti drog

V České republice, podle souhrnné zprávy o závislostech z roku 2023, má zkušenost s konopím zhruba ⅓ dospělých osob. V posledních roce užilo konopí 650-900 tisíc osob. Je zajímavé, že užívání konopí z důvodu samoléčby roste s věkem, nejvyšší je ve věkových skupinách 55–64 a zejména 65+ let. Za posledních 12 měsíců tak 7-10% občanů užilo nelegální drogu. Místo toho, abychom situaci řešili správně regulovaným trhem, tak jako například v Německu, budeme dál značnou část obyvatel perzekvovat. A proč? Asi proto, že si politici z KDU-ČSL myslí, že jim tento postoj přinese politické body.

Měli bychom se inspirovat sousedním Německem a vytvořit regulovaný trh s konopím. Nemusíme ihned povolit komerční prodej, ale uvolněme možnost samopěstování a vytvoření konopných klubů pro ty, kteří si doma pěstovat nemohou a nebo nechtějí. Je to efektivní systém, kdy stát kontroluje trh, snižuje se černý trh a uživatelé mají kontrolu nad tím, co konzumují.

Mimochodem, první dochované užívání marihuany bylo již před 2500 lety, takže i marihuana má jistou tradici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz