Hlavní obsah

Vláda háže nevyléčitelně nemocné přes palubu. Zákon o legalizaci je kočkopes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Trippy

Delegované pěstování konopí

Česká vláda připravuje zákon, který by měl legalizovat pěstování konopí pro osobní potřebu. Zatímco tento krok by mohl být považován za průlom v oblasti drogové politiky, současná podoba zákona vyvolává značné kontroverze a obavy.

Článek

Jedním z hlavních problémů je, že návrh počítá s tím, že lidé budou mít možnost vypěstovat si pouze tři rostliny konopí. To může znít jako rozumný kompromis, ale přehlíží jednu zásadní skutečnost: ne všichni lidé jsou schopni si konopí sami vypěstovat.

Pro mnoho lidí, jako jsou vozíčkáři, vážně nemocní pacienti nebo lidé žijící v malých bytech bez možnosti pěstování rostlin, bude tento zákon zcela nedostačující. Tito lidé nebudou mít žádnou možnost, jak si rostliny vypěstovat. Přitom se nabízí jednoduché řešení, po vzoru Německa, které by celý problém vyřešilo.

Delegováné pěstování

V návrhu zákona se nepředpokládá žádné řešení pro ty, kteří nemohou sami konopí pěstovat. Lidé, kteří trpí vážnými nemocemi nebo jsou fyzicky omezeni, nemají často možnost ani sílu se o rostliny starat. Kromě toho, pěstování konopí vyžaduje specifické podmínky, které v mnoha bytových jednotkách jednoduše nejsou dostupné.

Pro tyto skupiny lidí by zákon v jeho současné podobě mohl znamenat, že budou nadále odkázáni na černý trh, což zcela popírá původní záměr legalizace – snížení kriminality a zajištění bezpečného přístupu k této rostlině.

Přitom není nutné chodit daleko a můžeme se inspirovat sousedním Německem, kde vznikly konopné kluby, které sdružují právě takové lidi, kteří něchtěji a nebo nemohou pěstovat. V rámcu klubu členové delegují své právo na pěstování na klub a klub pěstuje konopí pro své členy.

Za vším hledej lidovce

Vládní představitelé podlehli KDU-ČSL pro kterou je jakákoliv jiná legalizace, než samopěstování, nepřípustná. Proč se vládní strany rozhodli hodit přes palubu obří skupinu svých občanů je opravdu s podivem. Především je to děsivé u Pirátů, kteří se zdá úplně rezignovali na svoji politiku a spokojí se s chystaným paskvilem, nijak jinak se chystaný zákon totiž nazvat nedá.

Jak to funguje v Německu?

Německo v tomto roce legalizovalo konopí a uživatelé se mohou sdružit do klubů, kde je možné delegovat pěstování na ostatní lidi. Reálně to funguje tak, že konopný klub má 1-2 zahradníky, kteří se starají o pěstování a ostatní členové jim platí za jejich práci peníze. Proč se vláda zdráhá přijmout alespoň stejný model, který myslí i na občany, kteří si sami pěstovat nemohou a nebo nechtějí zůstavá otázkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz