Hlavní obsah
Názory a úvahy

TV poplatek má být novou daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česká televize, volně dostupné logo

Logo České televize

Nový okruh poplatníků koncesionářských poplatků pro Českou televizi a Český rozhlas tyto poplatky fakticky mění v daň. Společně se zvýšením poplatků znamená vládní novela zvýšení daňové zátěže.

Článek

Vláda předkládá návrh na změnu v placení koncesionářských poplatků pro Českou televizi (ČT) a Český rozhlas (ČRo). Kromě jejich zvýšení má být zásadní novinkou, že poplatky bude platit i ten, kdo vlastní chytrý telefon, tablet nebo počítač. Takže prakticky každý bez ohledu na to, zda ČT nebo ČRo sleduje.

K oběma veřejnoprávním médiím jsem kritický, protože nejsou politicky neutrální. Ale to nyní nechejme stranou stejně jako otázku potřebnosti veřejnoprávních médií.

Debata, která projednávané novinky provází, je legitimní a logická. Stát se neumí rozhodnout, podle jakého principu mají být ČT a ČRo z veřejných peněz financovány. Buď mají být poplatky platbou ekvivalentní, tj. platit je má jen ten, kdo tato média skutečně sleduje (model streamovacích služeb). Pak ovšem není důvod, aby poplatník byl i ten, kdo vlastní zařízení, na němž lze z technického hlediska ČT a ČRo sledovat, aniž by je skutečně sledoval. Nebo mají být poplatky platbou neekvivalentní, kdy platí každý, ať ČT a ČRo sleduje, nebo nesleduje? To navrhuje vláda. Takový poplatek je ovšem de facto daní povinně asignovanou konkrétnímu subjektu podobně jako například sociální pojištění. Má ale taková speciální daň, mimo hru na to, že to vlastně daň není, vedle ostatních daní význam?

Tvrdí-li stát, že televizní a rozhlasové poplatky nejsou daní, ale současně je chce vybírat od každého, aniž by existovala reálná možnost se jim vyhnout, připomíná chytrou horákyni. Vláda tedy návrhem na rozšíření okruhu poplatníků a zvýšení poplatků navrhuje zvýšení daňové zátěže domácností. Bylo by poctivé si to přiznat.

Když už to s poplatky má být takto, bylo by také upřímnější, pokud by vláda namísto toho navrhla poplatky zrušit. Buď bez náhrady, nebo s nahrazením nějakou dotací ze státního rozpočtu. Ten je plněn z daní a vláda de facto navrhuje poplatky transformovat na daň. Okruh domácností, kde nikdo nevlastní TV, rádio, mobil, tablet ani počítač, je tak minimální, že jej nemá smysl vůbec zvažovat. Jestli vybrané peníze tečou do ČT a ČRo přímo od lidí, nebo prostřednictvím státního rozpočtu, není podstatné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz