Hlavní obsah
Lidé a společnost

Taková normální rodinka z Vysočiny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: U nás na Vysočině

Náš rod sídlí na venkově. Stejně jako tam sídlil celý rod pana Tříšky před tím, než se bratr jeho děda přestěhoval do města. Nezmiňuji ale film Rodinné trampoty oficiála Tříšky jen tak.

Článek

Naše babi byla v severních Čechách na dovolené, když se tam v roce 1949 natáčel. Konkrétně šlo o scénu, kde pochodující vojáci zpívají o královně, která poslala jednoho šohajka na vojnu. Babi s kamarádkami přihlížela a vedle stojící herec v hlavní roli pan Rašilov jim řekl: „Děvčata, zpívejte taky.“

Náš dům při severním kraji dnešního Kraje Vysočina postavil před sto lety praděd Vincenc (1889–1967). Byl vyučený zedník a vystudovaný stavitel, jak se tenkrát říkalo. Navštěvoval školy v Českých Budějovicích a v Jaroměři. Ve volném čase vyráběl nábytek a pěstoval růže. Teď v tom domě na vsi v blízkosti Moře Vysočiny žijeme my, jeho potomci.

Co nás zajímá a zaměstnává? Vaření a zahradničení. Rekonstrukce a renovace. Regionální historie, lidová hudba, knihy a tradice. Prateta říkala naší vesnici „Zapadákov“ a nelíbilo se jí, že „je tu furt zima“. Nicméně internet dorazil i sem, a tak se o našem Zapadákově a jeho širokém okolí teď dozví celý svět. A vy můžete hádat, jak se skutečně jmenuje.

Naše ves se nachází v chráněné krajinné oblasti na hranici mezi Čechami a Moravou, nedaleko města s památkou UNESCO. Žije tu asi sedm set obyvatel, mezi nimi i několik nadšených genealogů či harmonikářů. Narodil se tu jeden méně známý houslista a hudební skladatel s příjmením Leopold a místní sklárnou, která už bohužel nevyrábí, prošlo mnoho známých výtvarníků.

Máme tu prastarou lípu, hezkou kapličku od pana architekta Mojmíra Kyselky a sochy svatého Václava, Floriana, Cyrila a Metoděje od šikovného místního umělce, jakož i sousoší hrochů od šikovného přespolního umělce. Máme tu i dva penziony, tři hotely s restaurací, sedm prázdninových chalup; obchod se smíšeným zbožím, stánek s rychlým občerstvením, poštu, sbor dobrovolných hasičů, divadelní spolek, kulturní dům, školu a školku, knihovnu, domov důchodců a nahrávací studio (jednou jsem odtamtud viděla vycházet partu kluků, kteří měli o dost delší vlasy než já, zajímavá podívaná). A samozřejmě zde stojí i náš dům.

Vážený zedník pan Pepča N. prohlásil, že máme nejlepší místo ve vsi. A když to řekl Pepča, tak to asi tak je, on tomu rozumí. Jsme na kraji vesnice, za námi jsou už louky a lesy, ale zároveň to máme blízko do obchodu, na poštu a na zastávku autobusu. Dobře to praděd Vincenc vybral, když se před sto lety rozhodl tento „Dům na vsi“ postavit.

Když v nadpisu zmiňuji název onoho seriálu ze sedmdesátých let, chci tím říci, že takových rodin, kde humorné situace by jednoho dovedly někdy až k pláči je nespočet, nás nevyjímaje. Ale teď už můžete hádat, na jaký výlet se spolu ve vší vážnosti vypravíme příště. Možná to bude na nějaký sraz veteránů, k rybníku jménem Řeka nebo snad na místo, kde jedna bábinka tančila maršovský valčík?

Hezký den přeje Lenka z Vysočiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám