Hlavní obsah

Češi se pomalu loučí s mikrovlnnými troubami. Její provoz brzy nahradí tyto spotřebiče

Foto: Sevela.p / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Mikrovlnná trouba

O konci mikrovlnek se psalo již několikrát, nejčastěji kvůli jejich údajné škodlivosti. Problém je však zcela jinde.

Článek

Mikrovlnná trouba se začala v českých domácnostech objevovat v devadesátých letech minulého století. Od té doby se stala běžnou součástí kuchyní a dnes už si bez ní dokáže život představit jen málokdo. Ustála mnoho spekulací o své škodlivosti i konkurenci jiných spotřebičů. Nyní to však vypadá, že mikrovlnce nakonec přece jen zvoní hrana.

Mikrovlnka je s námi už 80 let

Mikrovlnná trouba je součástí českých domácností sice jen asi třicet let, ale světlo světa spatřila již o půl století dříve. Poprvé byla vyvinuta v USA už koncem 40. let 20. století. V roce 1947 přišla na trh první komerčně využitelná mikrovlnná trouba, která byla téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a stála neuvěřitelných 3000 dolarů.

Tyto první modely byly určeny ale jen pro restaurace a pojízdné jídelny, kde bylo potřeba rychle ohřát velké množství jídla. První mikrovlnné trouby pro domácnosti se objevily záhy, již v roce 1955, ale byly stále objemné, těžké a velmi drahé. Kompaktní a cenově dostupnější mikrovlnky se dostaly do prodeje až o dvanáct let později, a to díky japonskému vývoji menších magnetronů. Jejich obliba rychle stoupala a po revoluci si našly téměř okamžitě cestu i do českých domácností.

O škodlivosti mikrovlnné trouby se léta vedly diskuze

Mikrovlnné trouby byly často předmětem diskusí o jejich negativním vlivu na lidské zdraví. Někteří lidé se obávali, že mikrovlnné záření může negativně ovlivnit kvalitu potravin nebo dokonce způsobit závažné zdravotní problémy. Výzkumy však ukázaly, že mikrovlnné záření je neionizující a nemá dostatečnou energii k poškození buněk nebo DNA. Ztráta živin během ohřevu v mikrovlnce je podobná jako u jiných metod tepelné přípravy, například vaření nebo smažení, takže i tento mýtus byl nakonec vyvrácen.

Mikrovlnkám i tak zvoní hrana

I tak mají mikrovlnné trouby své nevýhody, jako je nerovnoměrné ohřívání jídla, či to, že vaření či grilování v mikrovlnce je mírně řečeno neefektivní. Mikrovlnné záření navíc, na rozdíl od indukční nebo horkovzdušné technologie, trochu mění chuť a texturu ohřívaných potravin. Mikrovlnky jsou tak postupně nahrazovány moderními multifunkčními spotřebiči, které nabízí širší možnosti přípravy jídel.

Některé nové technologie jsou také energeticky podstatně úspornější, protože lépe využívají teplo a minimalizují jeho ztráty. Když se to sečte, vychází z této rovnice mikrovlnky pouze jako zastaralý, neefektivní a na provoz drahý ohřívač pokrmů. Pravděpodobně je tedy brzy nahradí konvektomaty či multifunkční hrnce, které jsou úspornější, jídlo ohřívají či vaří rovnoměrně, bez tepelných (a chuťových) ztrát a umožňují i mnoho variabilnějších způsobů přípravy pokrmů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz