Článek
Jenže výzkumy posledních let odhalily, že ve skutečnosti není tahle tradiční polévka takovým pokladem, jak se na první pohled jeví. Naopak, někdy bývá pořádně záludná. Záleží totiž na tom, z čeho ji vaříte a jak ji připravujete.
Největší riziko? Průmyslově chovaná kuřata
Dnes už se většina kuřecího masa dostává na talíře z velkochovů. To je bohužel fakt – k malým farmářům už jezdí nakupovat málokdo. A právě tam se často používají antibiotika a hormony – to proto, aby kuřata rychleji rostla a neonemocněla. Jenže tyhle látky se ze všeho nejvíce ukládají v kůži, tuku a kostech – to je právě to, z čeho vývar obvykle vaříme.
Takže když se takový obyčejný kuřecí skelet hodí do hrnce a dlouho vaří, část antibiotik a dalších škodlivin přejde přímo do vývaru. A tak si místo léčivé polévky nevědomky naservírujete do talíře koktejl, který může například přispívat k antibiotické rezistenci (takže až budete antibiotika potřebovat, nebudou fungovat). A ve hře může být také narušení hormonální rovnováhy a zátěž organismu, který se s cizorodými látkami musí popasovat (takto bývají nejvíce ohroženy hlavně děti).
Chyby, které dělá většina kuchařů
Ovšem celá řada domácností dělá při vaření této oblíbené polévky i další chyby, které její škodlivost výrazně zvyšují:
• Neodlévají první vodu. Prvních 10 minut se totiž do vody uvolňuje nejvíc škodlivin. Slití opravdu hodně pomůže.
• Používají kuřecí kůži a tuk. Právě tam je nejvíc antibiotik a dalších zbytkových látek.
• Přidávají chemii. Kostky, ochucovadla, směsi plné glutamátu a konzervantů. Na talíř se tak nedostává léčivý vývar, ale prapodivná chemická bomba.
• Vaří z nečisté vody. Pokud používáte nefiltrovanou vodu z kohoutku, přidáváte do svého jídla například chlor, těžké kovy a další látky navíc.
Jak na vývar, který vás nezabije?
Ale nebojte se, při přípravě kuřecí polévky není třeba panikařit – stačí ji vařit chytře a s rozumem. Vždy používejte pouze kvalitní maso. Nejlepší je domácí drůbež nebo maso s certifikací, která říká, že nebylo krmeno antibiotiky. Sice si za něj trochu připlatíte, ale za ten pocit jistoty to podle nás rozhodně stojí.
Vaříte vývar doma často? Sléváte první vodu, nebo jste to doteď vůbec neřešili?
Zdroj: Autorský text, PMC, ScienceDirect, Ambrook, NRDC, Události247