Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec adoraci českého dabingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Český dabing si nezaslouží žádné velebení. Pro mě je synonymem pohodlnosti. Dabing limituje zlepšení znalosti cizích jazyků. To negativně ovlivňuje společnost a její konkurenceschopnost.

Článek

Více než 34 let po roce 1989 mluví stále relativně málo lidí obstojně cizím jazykem, v Evropě patříme k nejhorším zemím. A nezvrátila to ani doposud nejdokonalejší verze lidské existence - mileniálové, kam patřím. Měli bychom se posunout a zrušit tento relikt minulosti zvaný dabing. Ten podle mě brání lepším znalostem.

Znalost cizích jazyků otevírá obrovské množství obzorů a poznatků, které díky jejich znalosti i nekonečného procesu učení získáme. Začneme se na věci dívat z jiné perspektivy, protože například víme informace z první ruky, jak to funguje v zahraničí a máme možnost porovnání. Nejsme odkázáni na informace, které už před námi někdo přežvýkal a přibarvil do češtiny. Méně dezinformací, méně populistů.

Keine montovna mehr

Úspěch studia cizího jazyka je z mé zkušenosti závislý na tom, do jaké míry se dokážeme daným jazykem obklopit, „abychom z toho nevypadli“. A bohužel dabing je něčím, co nás dělá pohodlnými a nenutí nás přemýšlet. Když už trávíme tolik času u televize, nepřímé učení se cizího jazyka jejímž prostřednictvím je skvělá pozitivní externalita, které jednoduše říkáme NE. Přitom by toto pasivní studium udělalo naši montovnovou republiku možná o trochu konkurenceschopnější. Na jedné straně remcáme, na druhé ten krok navíc dělat nechceme.

Make Czechia great again, ditch the dubbing

Že země bez dabingu vykazují zpravidla lepší znalosti cizích jazyků je něco historicky známo, že nebudu ztrácet váš i můj čas.

A proto hodnocení: „Český dabing je ten nejlepší a měli bychom na něj být hrdí,“ pro mě přesně shrnuje to k čemu do určité míry nepřímo vede. Omezenosti obzorů. Protože český dabing může být všem na světě úplně ukradený. A taky že je.

Neadorujme český dabing, buďme k němu kritičtí. A ideálně ho zrušme. Nebo pokud můžeme, vyhýbejme se mu jako Tomio Okamura redaktorům 168 hodin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám