Hlavní obsah
Sport

Kardinální chyba trenéra Suchopárka v utkání s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ve včerejší posledním utkání v naší skupině měli naši fotbaloví mladíci nakročeno do čtvrtfinále mistrovství Evropy do 21 let a chybělo k tomu málo – neprohrát zápas s Izraelem.

Článek

Předzápasové úvahy jsou jedna věc a samotný zápas věc druhá. Někteří naši hráči říkali, že na remízu hrát nebudeme - zápas však ukázal něco naprosto jiného. Pokud mladí reprezentanti hrají ze zajištěné obrany na útočné polovině a mají síly napadat soupeřovi obránce z každé možné příležitosti tak, aby mohli přejít do rychlého protiútoku, mají velkou šanci k úspěchu.

Ovšem pokud mají diktovat hru a jsou v daném zápase favorité, tak nastává velký problém, protože tento styl nám není vlastní. Když se k tomu přidají myšlenky, že jakákoliv remíza nám zaručuje postup do dalších bojů, pak následuje přesně ten průběh zápasu, který předvedli naší mladíci včera s Izraelem.

To by nebylo ze všeho nejhorší. Velkou chybu předvedl trenér našich mladíků Jan Suchopárek. Už dávno před včerejším zápasem bylo jasné, že mladíci Izraele mají ve svém týmu „špílmachra“, kolem kterého se všechno točí a bez něhož není možná prakticky žádná fotbalová akce soupeře.

Tím hráčem byl Oscar Gloukh, kterého koupil rakouský Salcburk. Když kouč Suchopárek nikoho neurčil před začátkem zápasu, aby se tomuto fotbalistovi pečlivě věnoval a nenechával mu žádný prostor k zakládání útočných akcí, tak měl okamžitě reagovat v průběhu včerejšího utkání. Ne nadarmo vícekrát spolukomentátor přenosu na ČT Sport David Kobylík upozorňoval na tohoto izraelského fotbalistu – je ho potřeba pokrýt těsněji a nejen si ho předávat pozičně. Jako by házel „hrách na stěnu“, stále se nic nedělo.

Minimálně celý druhý poločas měl být tento reprezentant Izraele pod pečlivým dohledem některého určeného hráče. Český trenér ovšem nezareagoval na tuto situaci a to se nám stalo osudným. Právě tento „špílmachr“ při jedné ze svých akcí nacentroval a Omri Gandelman vstřelil rozhodující branku zápasu, která znamenala konec našich nadějí na tomto mistrovství Evropy.

Jistě, jestli si Jan Suchopárek myslel, že pozičně naši reprezentanti tohoto fotbalistu pohlídají, tak se šeredně spletl a je smutné, že neznal možnosti svých svěřenců. Osobní obrana není jistě v módě, ale účel světí prostředky a v tomto případě se jednalo o postup do čtvrtfinále turnaje, což by byl velký úspěch našeho fotbalu.

Ne nadarmo se říká, že fotbal je hrou chyb – jak na fotbalovém trávníku, tak i na trenérských postech. Jan Suchopárek by si měl vzít ze včerejšího zápasu poučení, protože i toto jeho chybné rozhodnutí přispělo k tomu, že jsme skončili už ve skupině, což je obrovská škoda. Šance, aby se český tým dostal do čtvrtfinále jakékoliv fotbalové soutěže, se nemusí už dlouho naskytnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz